770.000 nye arbejdsløse i USA

Det var ventet 700.000, så der er tale om en svagt negativ overraskelse

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Byggebeskæftigelsen fortsætter opturen

Nye tal fra USA viser, at sidste uge bød på 770.000 ny arbejdsløse amerikanere. Det var ventet 700.000, så der er tale om en svagt negativ overraskelse. I tillæg til den ordinære ordning er der under coronakrisen etableret særlige ordninger, hvor Pandemic Unemployment Assistance (PUA) tegner sig for mange le­dig­heds­til­mel­din­ger også. Gennem de seneste uger har den ordning budt på mellem 300.000-500.000 tilmeldinger om ugen.

De fortsat høje ledighedstal bør ikke give anledning til den mindste bekymring. Vækst­be­tin­gel­ser­ne er enormt stærke i USA, hvor fi­nans­po­li­tik­ken viser store muskler med den nye hjælpepakke på 1.900 mia. dollars. Den kommer uden tvivl til at sparke i gang i amerikansk økonomi, som yderligere bliver stimuleret af aktuelt faldende smittetal og en vac­ci­neud­rul­ning med imponerende fart på. Vi kan med ro i stemmen sige, at den amerikanske vækst bliver imponerende i år.

Herudover slog den amerikanske centralbank fast med syvtommersøm i går, at den vil være der til at bidrage til genopretningen for at skabe fuld beskæftigelse og højere inflation. Centralbanken sendte et signal om, at en kommende ren­te­for­hø­jel­se langt fra er undervejs. Således indikerede medlemmerne, at den næste ren­te­for­hø­jel­se først vil være at finde efter 2023.

Siden august har antallet af nye ar­bejds­løs­heds­til­mel­din­ger under den ordinære ordning været i omegnen af 700.000-900.000 om ugen. Før coronakrisen lå tallet på godt 200.000 le­dig­heds­til­mel­din­ger om ugen. Sammenlignet med under mere normale tider er der derfor fortsat enormt mange amerikanere, som melder sig arbejdsløse hver uge. Det er dog samtidig milevidt fra dengang, coronakrisen brød ud, hvor antallet toppede med næsten 7 mio. om ugen.

Genopretningen i den amerikanske økonomi er genoptaget igen efter en stille vinter. I begyndelsen af krisen dykkede beskæftigelsen med mere end 22 mio. Sidenhen er mere end halvdelen af de tabte jobs genskabt, men beskæftigelsen er fortsat 9,5 mio. nede sammenlignet med, hvor den var før krisen. Ar­bejds­løs­he­den er på 6,2% mod 3,5% inden krisen. Den toppede i april med 14,7%.

Set med danske briller er vi som eksportland blevet mere direkte afhængige af USA end tidligere og skal glæde os over udsigterne til fornyet fremgang på den anden side af Atlanten. Det vil smitte positivt af på dansk økonomi. Den danske eksport til USA er braget op, som læner sig op ad at være vores største eksportmarked. Eksporten til USA beskæftiger omkring 90.000 danske arbejdspladser.

 

Relaterede artikler