Tilliden til den tyske økonomi får hak i tuden - fremtiden er dog endnu lys

Tilliden til den tyske økonomi skuffer i oktober.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Største fald i eksporten siden finanskrisen - men medicin dulmer slaget

Nye tal fra Tyskland viser, at tilliden til den tyske økonomi skuffer i oktober. Det er på baggrund af ZEW-indekset, som består af analytikernes vurdering af den økonomiske situation, som er til forskel fra øvrige tillidsindeks som IFO og PMI, hvor man spørger de individuelle virksomheder. Dagens ZEW-indeks skal derfor ses som en indikation på den økonomiske situation, fremfor en faktisk vurdering.

Særligt for­vent­nin­ger­ne til fremtiden over seks måneder skuffer gevaldigt. Indekset falder til 56,1 i oktober mod 77,4 i september. Der var alene forventet et fald til 72. Dog er niveauet fortsat ganske højt til trods for dagens skuffelse. Indekset for den aktuelle økonomiske situation stiger i oktober til -59,5 fra -66,2 i september, men her er niveauet fortsat hamrende lavt og endnu på finanskrise-niveau.

Fremtiden ser væsentlig lysere ud end den nuværende situation. Men dagens tal er altså skuffende at læse og endnu et vidnesbyrd om, at genopretningen går langsommere, end vi havde turde håbe på. Og selvom vurderingen af den nuværende økonomiske situation langsomt bevæger sig i den rigtige retning, så er den fortsat ganske forfærdelig.

Til trods for dagens lidt skuffende forventninger til fremtiden, så er for­vent­nin­ger­ne til fremtiden fortsat ganske positive, om end vi gerne havde set, de var endnu mere positive. Ikke desto mindre så er der en bred opfattelse af, at vi trods alt går ind i lysere fremtid, og det er en opfattelse, som vi til fulde deler. Vi krydser fingre for, at dagens skuffelse ikke er begyndelsen på en yderligere nedgang i for­vent­nin­ger­ne til fremtiden, som der er en risiko for. En fornyet øget smitte i Tyskland kan hurtigt komme buldrende med nye bekymringer for økonomien, og det er det, vi lige nu ser konturerne af.

De positive forventninger til fremtiden - til trods for dagens skuffelse - skal naturligvis ses i lyset af det kraftige tilbageslag i begyndelsen af coronakrisen. Så den lysere fremtid kommer dybest set på en billig baggrund, men vi skal glæde os over, at markedet ikke samtidig ser kulsort på fremtiden. Men det er samtidig vigtigt, at frem­tids­ud­sig­ter­ne ikke falder meget mere, hvilket der er en risiko for i den skrøbelige tid.

Der står genopretning på menuen, men store dele af den tyske økonomi halter fortsat. Blandt andet ligger in­du­stri­pro­duk­tio­nen fortsat under niveauet fra før krisen, og ar­bejds­løs­he­den er banket op. Samtidig er coronakrisen kommet på et skidt tidspunkt for den tyske økonomi, som allerede inden stod på grænsen til recession. I takt med de fortsat okay lyse udsigter for fremtiden, så beholder vi imidlertid en forsigtig optimisme for tysk økonomi i en dyster tid. Det er dog en skrøbelig tid, hvor særligt nye smittebølger og nedlukninger kan ændre den økonomiske retning for en tid. Tyskland er bredt set fortsat Danmarks største handelspartner og beskæftiger omkring 115.000 danske jobs. Ender vores største han­dels­part­ne­re i en længerevarende recession vil det også kunne mærkes herhjemme.

Relaterede artikler