Opfølgning på ECB: ECB skal vende sten

Opfølgning på ECB efter offentliggørelse af detaljer om gennemsynet af den pengepolitiske strategi.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Danskernes bankindlån bugner: Satte 60 mia. kr. ind på bankbogen i 2019

Opfølgning på ECB efter of­fent­lig­gø­rel­se af detaljer om gennemsynet af den pengepolitiske strategi.

Ovenpå dagens ren­te­be­slut­ning og pressemøde, som hverken bød på ændringer eller overraskelser, så har ECB netop offentliggjort detaljer om det kommende gennemsyn af den pengepolitiske strategi. Indtil nu har det eneste højdepunkt været forventningen om et kommende højdepunkt, som nu er landet med of­fent­lig­gø­rel­sen af detaljer om det kommende review.

Med ringe tålmodighed har jeg ventet på, at klokken slog 15.30 for at få et indblik i de første detaljer om ECBs gennemsyn af den pengepolitiske strategi, og ved første øjekast er det blot en konstatering, at man vil vende alle sten. Så man åbner reelt mere op, end man giver nogen detaljer. Men jeg vil ikke kalde det for en fuser, da det ville have været naivt at forvente mere.

Gennemsynet omfatter alle aspekter af den måde, som ECB fører pengepolitik på, herunder inflationsmål, værktøjskasse, kommunikation, måden hvorpå klimaet skal indgå i pen­gepo­li­tik­ken, hensynet til finansiel stabilitet med mere. Det er desuden nyt, at ECB vil lade klimaet være en del af pen­gepo­li­tik­ken. Vi er ikke et sekund i tvivl om, at der vil komme ændringer, og det kan meget vel koncentrere sig om in­f­la­tions­mål­sæt­ning og kom­mu­ni­ka­tio­nen. Men et langt og grundigt arbejde ligger forud.

Det nævnes i teksten, at man forventer at være klar til at melde ud om en potentielt revideret strategi mod slutningen af året. Christine Lagarde fortalte på pressemødet, at hun mener, at december er et passende tidspunkt. Lagarde slog fast, at den nye strategi ”er færdig, når den er færdig”. Med andre ord indikerer hun ret kraftigt, at det i den mellemliggende periode ikke vil blive taget i brug halvt færdig, men først når det er helt færdig. Jeg tror på, at det igangsatte gennemsyn alligevel kan have et potentiale til at blive en kilde til uro. Markedet vil gennem året nøje lede efter den mindste sprække, hvor der kommer et lys frem om den fremtidige pengepolitiske strategi.

Relaterede artikler