Humøret forbedres i den tyske økonomi

Indekset har taget elevatoren ned, og ser nu ud til, at tage trappen op.

Beskæftigelsen i byggeriet falder - sendt 1 år tilbage med ét slag

Nye tal for IFO-indekset, der er et udtryk for de tyske virk­som­he­der­nes vurdering af den økonomiske situation, viser at indeksene har taget elevatoren ned, og ser nu ud til, at tage trappen op. Det samlede indeks stiger fra 79,5 i maj til 86,2 i juni, og ligger derved stadig lavt – men med to måneders stigning i træk ser det ud til, at vi er forbi bunden i tysk økonomi, og det er bestemt godt nyt set med danske øjne.

Indekset for den nuværende økonomiske situation stiger fra 78,9 til 81,3 mens for­vent­nin­ger­ne til fremtiden stiger fra 80,1 til 91,4. Stigningerne skyldes blandt andet, at man også i den tyske økonomi er begyndt på genåbningen, der giver mange virksomheder mulighed for at få lidt gang i deres forretninger hvilket både hjælper på den nuværende situation samt frem­tids­ud­sig­ter­ne. Det yderst positivt at for­vent­nin­ger­ne til frem fremtiden stiger mærkbart, og mere end forventet, men malurten i bægeret er, at vurderingen af den nuværende situation skuffer en lille smule i forhold til hvad der var ventet – vi tillægger dog sidstnævnte mindre værdi og forventer, at bunden er nået for nu.

Samlet set er jeg derfor lettere optimistisk når jeg læser dagens tal, da en hurtig genopretning af den tyske økonomi er godt nyt for dansk økonomi. Tyskland er vores største handelspartner, og omkring 115.000 danske jobs er relateret til den tyske eksport. Det vil derfor være vigtigt for de danske eks­port­ud­sig­ter hvordan Tyskland kommer igennem krisen.

Vi kommer dog ikke uden om, at indekset stadig ligger på et uhyrer lavt niveau. Dertil har coronakrisen ramt den tyske økonomi på et dårligt tidspunkt. Den tyske industri vaklede i forvejen, og den tyske vækst stod mere eller mindre stille igennem sidste år. Vi kommer altså ikke uden om, at der stadig er en massiv usikkerhed omkring de danske eks­port­mu­lig­he­der.

Relaterede artikler