Forventningen til tysk økonomi brager op

Dagens tal overrasker i den grad på positivsiden.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Erhvervslivet hårdere ramt end først antaget

Det netop of­fent­lig­gjor­te ZEW-indeks for den tyske økonomi viser, at det står bedre til. Således stiger både vurderingen af den aktuelle situation og fremtiden. Der var i forvejen forventet stigning i januar, men dagens tal overrasker i den grad på positivsiden.

For­vent­nin­ger­ne til fremtiden tager et gevaldigt skridt op fra 10,7 til 26,7, og befinder sig aktuelt på sit højeste siden midten af 2015. Her var der alene forventet en stigning til 15. Også vurderingen af den nuværende situation er forbedret fra -19,9 til -9,5 efter at have bundet ud sidste sommer på det laveste siden 2010. Niveauet for den aktuelle situation er dog fortsat i den lave ende.

Særligt den tyske industri har haft det hårdt de senere år, men med dagens stigning surfer tilliden videre på den mere positive bølge, som begyndte mod slutningen af 2019. Og der er bestemt også noget at have det i. De globale risici er tonet ned, jobskabelsen er kommet tilbage i den tyske økonomi efter en tung sommer, og så har en la­ger­ned­brin­gel­se i dele af 2019 været med til at holde den tyske vækst i kort snor, som balancerede på teknisk recession. De forskellige tillidsindeks har de seneste måneder talt samme sprog, nemlig om forbedring i tysk økonomi.

Dagens tal er med danske briller god læsning. Danmark er som lille åben økonomi påvirket af udviklingen på de internationale markeder, og her er øjnene helt naturligt rettet mod Tyskland, som er vores største eksportmarked. Mere end 100.000 danske jobs er knyttet til eksporten mod vores nabo mod syd. Selvom stemningen og nøgletallene ser bedre ud, så er hverken risikoen om den tyske økonomi eller øvrige internationale risici dog lagt helt på hylden. Vi forventer, at 2020 fortsat vil være præget af markante kilder til uro, herunder handelskrig og Brexit trods nedjustering i risikoen.

Relaterede artikler