Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Prognose: Dampen går af beskæftigelsestoget, men triller fortsat

Prognose: Dampen går af beskæftigelsestoget, men triller fortsat

25. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Dansk økonomi har det godt. Væksten er fornuftig, og beskæftigelsen slår rekorder måned efter måned. Dog er er vækstudsigterne for nogle af de lande, som vi har vores tætteste økonomiske bånd til, gået markant tilbage det seneste halve års tid, og det smitter af på dansk økonomi. Væksten i Danmark har i år også fået et hug ned, omend den fortsat er på et godkendt niveau. Samtidig er dampen gået af beskæftigelsestoget, som har braget frem siden 2013. Ser vi ind i 2020, er der udsigt til en stigning i BNP-væksten, hvor de danske forbrugere skaber rammerne for dansk vækst, men også investeringerne har pæne udsigter. Eksportvæksten, som ellers har haft et stærkt 2019, trækker sig tilbage i takt med nedgangen i den globale vækst.

Udsigt til lavere vækst

Novembers revidering af dansk BNP-vækst viste, at vi i 2016 havde et solidt vækstår på over 3%, mens også 2018 blev revideret markant op. Med andre ord har dansk økonomi de seneste år været i en bedre økonomisk forfatning, end BNP-tallene tidligere har vist. Med opjusteringen afspejler væksten nu bedre den positive udvikling i beskæftigelsen.

Oprevideringen af de foregående år, herunder 2018, betyder imidlertid også, at væksten for 2019 justeres ned, så vi vækstmæssigt lige nu står i en ringere forfatning, end vi troede. Det er dog ikke fordi, vi som samfund og økonomi er mindre rige. Det er alene på baggrund af teknikken bag, at vi kommer fra et højere niveau året før.

Indtil nu har det danske opsving været mere moderat end tidligere. I de første 5 år af opsvinget er dansk økonomi gennemsnitligt vokset med 2,1 procent, hvor den gennemsnitlige vækstrate var 3 procent i højkonjunkturerne 1997-2000 og 2004-2006.

I det nu 6. år af opsvinget er der i modsætning til sidste opsving ikke opbygget synderlige ubalancer i dansk økonomi. Det skyldes, at forbrugerne har brugt de gode tider til at spare op og nedbringe gæld, og virksomhederne har ikke overinvesteret. Det nuværende opsving er derfor bundsolidt. Vi forventer, at BNP vokser med 1 procent i år og 1,3 procent næste år, som er et skridt ned i forhold til de foregående år, hvilket er naturligt så langt inde i et sundt økonomisk opsving.

Der hersker ingen tvivl om, at de største risici for dansk økonomi ligger uden for landets grænser. Handelskrigen på flere fronter, hvor USA og Kina kæmper løs, mens en lurende konflikt mellem USA og EU også trækker opmærksomhed. Herudover har risikoen og frygten for recession meldt sin ankomst i markederne. På positiv-siden er vi kommet gevaldigt tættere på et blødt Brexit.

Hele prognosen kan læses her

Forsyningsbalance – udvikling i procent år/år

 

 

2018

2019

2020

Privatforbrug

2,6

1,3

2,2

Offentligt forbrug

0,3

0,6

0,5

Fastebruttoinvesteringer

5,4

0,3

1,9

-          Erhvervsinvesteringer

6,0

-1,5

1,4

-          Boliginvesteringer

3,5

6,1

3,6

Vækstbidrag fra lagerændringer

0,3

-0,3

-0,2

Eksport

2,4

2,1

3,0

Import

3,6

0,6

3,4

 

 

 

 

BNP

2,4

1,0

1,3

Inflation

0,8

0,8

1,3

Kilde: Arbejdernes Landsbanks egne beregninger og Danmarks Statistik