Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Rekordlav forbrugertillid i juli

Rekordlav forbrugertillid i juli

20. juli 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at forbrugertilliden falder lidt til -25,6 i juli fra -24,8 i juni. Faldet kommer i forlængelse af det massive dyk, vi har set gennem de foregående fire måneder. Det betyder, at forbrugertilliden er på det laveste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 1974.

For tredje måned i træk er danskernes humør rekordlangt under frysepunktet. De høje prisstigninger bider i øjeblikket benhårdt på danskernes pengepunge. Det ser vi som den altoverskyggende årsag. Det hænger sammen med, at danskernes syn på egen økonomi er faldet til -21,3 i juli, som er det laveste niveau i statistikkens historie, der går tilbage til 1974. Det er et voldsomt ringe økonomisk humør, som forbrugerne har lige nu.

Danskernes syn på Danmarks økonomi ligger også lagt nede i negativt territorium med et fald i juli til -45,5. Men det er dog stadig et stykke over bundrekorden for synet på Danmarks økonomi på -63 tilbage i 1980. Det lave niveau i dag hænger sammen med den stigende inflation og udsigten til stigende pengepolitiske renter, der kan dæmpe vækstudsigterne. Samtidig kan den større usikkerhed forbundet med krigen i Ukraine og til de fremtidige energipriser også spille ind på danskernes dårligere økonomiske humør.

De seneste måneders kraftige forbrugerprisstigninger gør unægtelig ondt på husholdningsbudgettet og er med til at holde forbrugertilliden i negativt territorium. Senest blev forbrugerpriserne i juni målt til 8,2% højere end året før. Det er den højeste fart på forbrugerpriserne i næsten 40 år, og det svarer til, at en gennemsnitlig børnefamilie skal bruge omkring 35.000 kr. mere for at opretholde det samme årlige forbrug som for et år siden. En stor del af prisstigningerne er drevet af energi og fødevarer, men også et bredere udsnit af danskernes forbrug bliver i øjeblikket ramt af stigende priser.

Den forværrede forbrugertillid signalerer nervøsitet og bekymring hos de danske forbrugere. Det er også et signal om, at danskerne vil begrænse deres forbrug, men vi har dog som forbrugere også noget at stå imod med. De seneste prisstigninger har gjort os mere opmærksom på at spare, men vi står også i en tid, hvor danskernes privatøkonomi er bundhamrende solid med velpolstrede formuer og høj jobsikkerhed.

Vi forventer derfor ikke at se et fald i privatforbruget i år, der er på linje med det meget lave niveau for forbrugertilliden, men nærmere at privatforbruget vil begynde at halte i år.