Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ny rekord i industrien efter imponerende stigning

Ny rekord i industrien efter imponerende stigning

7. juli 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske industriproduktion steg 2,8% i maj. Det er femte måned i træk, at den samlede industriproduktion stiger, og det betyder, at produktionen slår rekord. I de foreløbige måneder af 2022 er produktionen øget med hele 13% sammenlignet med samme periode sidste år.

Det her er vildt imponerende tal fra industrien. Produktionen er steget non-stop i samtlige måneder i 2022 trods massiv modvind fra flere fronter. Næsten 4 ud af 5 virksomheder i industrien melder om produktionsbegrænsninger, hvor især mangel på materialer og arbejdskraft fylder. Samtidig har også højere produktionsomkostninger ramt, men det preller altså foreløbig af på industrien under ét, som bare buldrer derudaf og slår nye rekorder.

Fremgangen er tilmed bred i industrien. I maj voksede produktionen i 9 ud af 12 underbrancher. Det helt samme er gældende set for 2022 som helhed med fremgang i 9 ud af 12 brancher. Den største fremgang er med længder i medicinalsektoren. Det er dansk industris guldkalv, men øvrige brancher følger også rigtig fint med. Medicinalindustrien er drønet i vejret med 35% i 2022 sammenlignet med de samme måneder i 2021. Netop medicinalindustrien udgør en stor del af den danske industri. Uden medicin er industrien gået frem og steget med 7% i forhold til sidste år.

Udfordringerne tårner sig dog op for industrien. Manglen på materialer, arbejdskraft og højre produktionsomkostninger fylder. Samtidig er usikkerheden også generelt øget efter Ruslands invasion af Ukraine. Det sætter spor i tilliden hos industrivirksomhederne, som selv forventer dalende produktion over den kommende tid. De kommende måneder bliver voldsomt spændende at følge.

65% af virksomhederne i industrien melder om, at mangel på materialer og udstyr aktuelt er produktionsbegrænsende, og det er rekordhøjt. Der er pres på den internationale økonomi med udfordrede forsyningskæder i forlængelse af genopretning ovenpå coronakrisen, coronanedlukninger i Kina og senest krigen i Ukraine. Hertil melder 43% af virksomhederne om mangel på arbejdskraft, hvor der er pres på det danske arbejdsmarked med rekordhøj beskæftigelse og laveste ledighed siden 2008.