Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Nationalbanken hæver renten

Nationalbanken hæver renten

21. juli 2022
Gå til nyhedsoversigt

Nationalbanken hæver indskudsbevisrenten med 0,50 procentpoint, så den nu lyder på -0,10 procentpoint mod tidligere -0,60 procentpoint. Siden 2014 har indskudsbevisrenten hos Nationalbanken ligget i negativt territorium. Men tiden med negative renter ser nu ud til at rinde ud.

Nationalbanken går direkte i fodsporene på ECB, som hævede renten tidligere i dag med eksakt det samme. Det er helt i tråd med drejebogen hos Nationalbanken, som skal sikre en stabil valutakurs overfor euroen. Derfor er de slet og ret nødt til at følge med ECB. Det ligger klart i kortene, at det her er startskuddet på, at vi meget snart kan være ude af epoken med negative renter.

I eftermiddags hævede den europæiske centralbank, ECB, renten med tilsvarende 0,5 procentpoint. Det var den første renteforhøjelse i 11 år. Flere renteforhøjelse venter i efteråret, og vi forventer, at Nationalbanken følger med ECB som følge af fastkurspolitikken. Der er udsigt til, at ECB og Nationalbanken bevæger sig op i positive renter i løbet af 3. kvartal. Vi skal ikke længere væk end til september for at finde næste rentemøde og dermed næste renteforhøjelse.

Mange boligejere har allerede fået at mærke, at rentepilen peger op. Alene udsigten til renteforhøjelser sendte de variable boligrenter op hen mod sommeren, hvor boligejere i titusindvis fik fastsat nye og højere renter på deres variabelt forrentede lån.

Kronen handler aktuelt i 744,35 overfor euroen. Pariteten er 746,038, hvor kronen ikke har været siden maj 2020. Kronen skal dog ikke ligge på pariteten, og der er derfor helt sikkert også ro på gangene i Nationalbanken, hvor man med rolig hånd holder kronekursen med god afstand til grænserne.