Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Inflationen i ny stigning

Inflationen i ny stigning

10. juni 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at de danske forbrugerpriser i maj er steget 7,4% i forhold til samme måned for et år siden. Det er den højeste inflation i 39 år. Inflationen stiger i forhold til april, hvor den lød på 6,7%. For et år siden oplevede danskerne en inflation på blot 1,7%.

Det her er vanvittige stigninger i forbrugerpriserne. Der er tale om den kraftigste stigning siden 1983. Det bider benhårdt på husholdningsbudgetterne, og man kan næsten høre, hvordan det gnasker sig gennem danskernes pengepung. Den nuværende inflation svarer til, at en børnefamilie skal have mere end 32.000 ekstra op af lommen for at købe det samme i et årligt forbrug. Og det er altså helt og alene stigende priser, og ikke fordi man får mere for pengene. Det er et alvorligt indhug i en families husholdningsbudget, som kommer til at påvirke mange danskeres forbrug.

Slaget til danskernes pengepunge kommer især fra fødevarer og energi. Fødevarepriserne er steget med 10% i forhold til for et år siden. Prisen på el, gas og brændstof er steget henholdsvis 60%, 120% og 48% sammenlignet med for et år siden. Til at begynde med var det primært de højere energipriser, som trak kroner ud af danskernes husholdningsbudgetter, men sidenhen har flere og mere brede prisstigninger meldt sig og endnu flere kan være på vej.

I detailhandlen spår 60% af virksomhederne, at de vil hæve deres priser over de kommende tre måneder. I industrien er det 40%. I byggeriet og i servicesektoren er omkring hver femte virksomhed. Baggrunden er, at også virksomhederne oplever højere energipriser, og samtidig er råvarer blevet dyrere og materialemangel fylder meget. Det har medført, at producentpriserne for de danske virksomheder er steget med voldsomme 37% på et år, og det bliver sendt videre til forbrugerne.

Den kraftige stigning i forbrugerpriserne gør danskerne fattigere. Priserne bevæger sig hurtigere end lønningerne, og samtidig udhuler prisstigningerne købekraften af det, som danskerne har stående på bankkontoen. Det vil slå en bremse privatforbruget, som har spillet en stor rolle i den danske økonomis vej ud af coronakrisen. Danskerne har dog en overordnet stærk økonomi, som er modstandsdygtig overfor de kraftige prisstigninger. Der har ikke tidligere været så mange i beskæftigelse i Danmark som nu, og samtidig er der opbygget en solid buffer på danskernes bankkonto med mere end 1.000 mia. kr. stående på kontoen. Derfor er vi fortrøstningsfulde i en ellers svær tid.

Vi forventer at inflationen over de kommende måneder vil være på det nuværende niveauer, hvorefter den vil aftage i den sidste del af året. I slutningen af 2022 ser vi en inflation på omkring 4,5% og i 2023 omkring 3%.