Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Fald i industriens produktion

Fald i industriens produktion

8. december 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske industriproduktion faldt med 2,3% i oktober. Faldet er dog på ingen måder katastrofalt, og det er blot anden gang i år, at industriproduktionen falder. Sammenlignet med ved årsskiftet er industriproduktionen i dag 11% højere.

Industrien har været på et vanvittigt vækstridt de seneste år. Produktionen ser dog ud til at bøje af, hvor industrien er påvirket af den omkostningspres, forsyningsudfordringer og økonomisk usikkerhed efter Ruslands invasion af Ukraine. Opbremsningen i industriens produktion er ærgerlig, men på ingen måde katastrofal. Så sent som for en måned siden slog industrien ny produktionsrekord.

I oktober faldet produktionen i syv ud af 12 underbrancher i industrien. Set for 2022 som helhed er produktionen imidlertid øget i 9 ud af 12 brancher sammenlignet med samme periode i 2021. Den største fremgang er med længder i medicinalsektoren med 44% stigning i produktionen. Medicinalsektoren er og bliver dansk industris guldkalv.

Mærkbare udfordringer rammer industrien. Den seneste måling viser, at 66% af virksomhederne melder om produktionsbegrænsninger af den ene eller anden art. Den største produktionsbegrænsning er mangel på materialer og udstyr, som 41% melder om, mens 21% beretter om fortsat mangel på arbejdskraft. Samtidig nævner 30%, at det er manglende efterspørgsel, som er hæmskoen til produktionen. Det er flere end tidligere og vidner om afmatning i økonomien.

Tilliden i industrien er hamret ned gennem det seneste år og er på det laveste siden begyndelsen af coronakrisen. Det er især forventningerne til produktionen, som trækker ned i tilliden, mens den aktuelle ordrebeholdning står ganske solidt. Det er i tråd med dagens tal om en industriproduktion, som befinder sig på rekordhøje niveauer, trods det seneste fald, men hvor en afmatning er godt og grundigt på vej.