Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Dansk eksport slår ny rekord

Dansk eksport slår ny rekord

9. august 2022
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 160 mia. kr. i juni. Det er 0,7% mere end i maj, når der tages højde for sæson. Det betyder samtidig, at den danske eksport slår ny rekord, da vi ikke tidligere har eksporteret for så mange milliarder på en enkelt måned.

I 2022 har eksporten været på noget af en flyvetur. I løbet af årets første halvår har Danmark eksporteret for samlet 906 mia. kr. Det er 29% mere end i samme periode i 2021, hvor der blev eksporteret for lidt over 700 mia. kr. Det er især tjenesteeksporten, som har haft vinger på i den første halvdel af året og steget med vanvittige 52% i forhold til samme periode i 2021. Vareeksporten er dog også steget med 15%.

Den danske eksport er på en vild optur. Og det skal ses i lyset af, at en meget stor del af året har været præget af krig i Ukraine og slørede globale økonomiske udsigter. Men det er ikke noget, som har hindret eksporten fra at vokse. Den flotte eksport er med til at give et rygstød til dansk økonomi.

Der er dog adskillige torne i den ellers flotte buket roser i dagens eksporttal. Fremgangen i juni skyldes helt og alene tjenesteeksporten, mens vareeksporten omvendt faldt. Samtidig skyldes en stor del af fremgangen højere priser på det, som vi eksporterer. Derfor tegner de rå tal et mere rosenrødt billede af virkeligheden.

Ser vi alene på mængderne, så faldt eksporten i juni med knap 5%. Udenrigshandlen gøres typisk op i løbende priser, og korrigerer vi for prisudviklingen, ser det således ikke lige så stærkt ud. Der er dog fortsat tale om fremgang. I det første halve år af 2022 har vi i mængder eksporteret for 6% mere end i samme periode i 2021.

Den kommende tid kan blive mere udfordrende for dansk eksport. Krigen i Ukraine fylder fortsat og tempoet i økonomien er aftaget. Vores direkte samhandel med både Rusland og Ukraine er begrænset, men påvirker krigen den samlede europæiske økonomi i større negativ grad, så er dansk økonomi også udsat.

Eksporten udgør en stor del af den danske økonomi og beskæftiger i omegnen af 900.000 i Danmark. Dansk eksport er traditionelt mindre konjunkturfølsomt med stort fokus på medicin og vindmøller. De senere år med har dog vist, at vi med tydelighed ikke er helt afskærmede overfor ændringer i den globale økonomi, hvor vi så en markant nedgang i begyndelsen af coronakrisen.