Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Byggebeskæftigelsen nærmer sig ny rekord

Byggebeskæftigelsen nærmer sig ny rekord

20. januar 2022
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at byggebeskæftigelsen i 4. kvartal lød på 188.800, når der korrigeres for sæson. Det er en stigning på 1.967 i forhold til 3. kvartal og godt 7.300 flere i forhold til for et år siden. Med dagens tal er byggebeskæftigelsen tæt på at nå rekordtoppen fra midten af 2007. Dengang toppede beskæftigelsen indenfor byggeriet med knap 192.500.

Byggebeskæftigelsen viste en fin form mod slutningen af 2021 og præsterede største stigning i tre kvartaler. Man er skridt efter skridt i gang med at indhente rekorden fra 2007. Beskæftigelsen indenfor byggeriet led et kortvarigt knæk i den spæde begyndelse af coronakrisen, men derfra er det overordnet set gået fremad. Det er i bund og grund et udtryk for, at det går godt i dansk økonomi.

En del af baggrunden skal blandt andet findes på et boligmarked, hvor coronakrisen har givet næring til bolighandlerne, som der ofte skal bruges håndværkere i forbindelse med et køb og salg. Samtidig har danskerne været sultne efter at renovere på boligen. I tillæg blev der undervejs fra offentlig side også skudt krudt af med finanspolitikken med anlægsinvesteringer, hvor lofterne blev sløjfet i 2020 og hævet i 2021. Det har alt sammen bidraget til at løfte beskæftigelsen indenfor byggeret.

De største fremgange i 2021 er især at finde indenfor tømrere, murere og anlægsentreprenører, som alle er steget med i omegnen af 1.200-1.300 personer. Beskæftigelsen indenfor VVS og blikkenslagere er steget knap 800, mens maler- og glarmestre er steget med mere end 700. Byggeentreprenører er steget knap 500 og el-installatører med knap 300.

I den sidste halvdel af 2021 har udfordringer med mangel på materialer og arbejdskraft presset sig på. I den seneste rundspørge for december svarede 41% af byggevirksomhederne, at mangel på arbejdskraft var produktionshæmmende. Det var til sammenligning 2% tilbage i februar. Hertil berettede 24% om mangel på materialer og udstyr.