Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ny ferielov trækker ledigheden op i april

Ny ferielov trækker ledigheden op i april

31. maj 2021
Gå til nyhedsoversigt

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden steg med 1.300 i april – en stigning der blandt andet kan tilskrives den nye ferielov. Bruttoledigheden lyder i dag på 130.721, svarende til en ledighedsprocent på 4,6 procent. Ledigheden er i dag 27.000 højere end inden krisen.

Dagens stigende ledighed skal tages med et gran salt, da en del af stigningen skyldes den nye ferielov. Ser vi mod andre mere friske statistikker, så viser de nyeste tal fra Beskæftigelsesministeriet nemlig, at ledigheden er faldet over foråret. Vi forventer yderligere fald over sommeren. Det er vores forventning, at maj vil byde på faldende ledighed hvor effekten af genåbningen vil blive mere tydelig, da virksomhederne igen begynder at ansætte medarbejdere. Hertil har feriepenge såvel som vaccineudrulning sat yderligere skub på arbejdsmarkedet, og vi forventer bestemt ikke, ledigheden er færdig med at falde.

Den faldende ledighed understøtter vores optimisme, men vi må også sande, at der i øjeblikket er et tiltagende pres på arbejdsmarkedet. De nyeste meldinger fra erhvervslivet vidner om, at det er svært at finde kvalificeret arbejdskraft – og den kan potentielt stikke en kæp i hjulet på opsvinget. Det er dog ikke vores forventning, da vi ser noget af det nuværende pres på arbejdsmarkedet som værende forbipasserende. Den tiltagende mangel på arbejdskraft skal ses i lyset af en markant ketchupeffekt i forbindelse med genåbningen af restauranter og caféer kombineret med, at potentielle medarbejdere også er attraktiv arbejdskraft som podere og lignende i forbindelse med coronapandemien. Niveauet er nu lige så højt som før krisen.

Det er glædeligt for dansk økonomi med et arbejdsmarked i fremgang, og det er vores overordnede budskab. Flere i arbejde vil understøtte væksten i privatforbruget, som er nøglen bag en hurtig genopretning. Der vil være stort fart på dansk økonomi de kommende kvartaler, og det vil unægtelig kunne mærkes ude på arbejdsmarkedet.