Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Ledigheden falder for 6. måned i træk

Ledigheden falder for 6. måned i træk

8. januar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at bruttoledigheden faldt med 3.191 i november. Ledigheden er således nu faldet i seks måneder i streg, som samlet set løber sig op i et ledighedsfald på mere end 30.000 siden starten af juni. Imponerende.

Bagsiden af medaljen er dog, at ledigheden bragede i vejret i coronakrisens tre første måneder fra marts til maj med i alt mere end 54.000. Det betyder, at ledigheden fortsat er godt 24.000 højere end i februar, som markerer tiden inden krisen satte ind. November var der i alt 127.700 bruttoledige, hvilket svarer til en ledighedsprocent på 4,5%.

Et halvt års nedgang i ledigheden er enormt stærkt og noget, der varmer, inden krisens andenbølge begynder at vise sig i tallene. Fordi vi ser en overvejende sandsynlighed for, at ledighedstallene igen vil vise opadgående takter i forbindelse med, at smitten er steget og restriktionerne løbende er strammet til. Det bider på økonomien i øjeblikket, og vi skal huske på, at dagens tal alene dækker til og med november. Dog forventer vi ingen ny eksplosion i ledigheden. Situationen er mere robust nu.

Nyere tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at der i dag er er omkring 12.000 flere personer tilmeldt ledigheden end i november. Vi kan dog ikke nøgternt blot lægge de 12.000 flere ledige oveni dagens novembertal fra Danmarks Statistik. Det skyldes blandt andet, at der i de mere friske tal fra Beskæftigelsesministeriet ikke er omregnet til fuldtidsledige personer, samt at tallene ej er sæsonkorrigerede. Typisk ser vi en stigning i ledigheden i løbet af december og januar, hvorfor vi også havde forventet at se en stigende ledighed her uafhængigt af coronakrisen.

Vi forventer, at ledigheden kommer til at pege op over den kommende tid, men det bliver ikke i en grad, som vil give anledning til overdreven panik. Situationen er i dag en anden end i foråret, hvor ledigheden eksploderede på meget kort tid. Vi ser langt fra samme scenarie udspille sig i dag. Desuden ser vi den aktuelle situation som midlertidig, dels indtil smitte og restriktionsniveauet daler, dels til vaccineudrulningen for corona til at slippe grebet om den danske økonoim. For 2021 som helhed ser vi en faldende ledighed og stigende beskæftigelse.

Vi er trådt ind i 2021 på hælene med et højt smitte- og restriktionsniveau, og vi forventer, at ledighedstallene fortsat vil pege op over den kommende tid. Døren til videre fremgang i økonomien er på det korte sigt, at smitten slås ned og deraf restriktionerne løftes, mens det på det lidt længere sigt er helt afgørende, at vaccineudrulningen ikke afspores. Det er brandærgerligt, at vi starter året ud med at være slået tilbage og ude af balance, men vi tror stadig på et ganske stærkt 2021 som helhed.