Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Krisen preller af på landets campingpladser, men kradser stadig på hotellerne

Krisen preller af på landets campingpladser, men kradser stadig på hotellerne

11. august 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der i juni var 2.140.457 mio. overnatninger på danske campingpladser, hoteller, feriecentre og vandrerhjem, når vi tager højde for normale sæsonudsving. Det er godt og vel 650.000 flere overnatninger end i juni sidste år, som blot bød på 1.488.146 overnatninger, hvilket naturligvis er positivt. Inden vi jubler for meget, skal vi dog huske på, at der stadig er lang vej tilbage til antallet af overnatninger før krisen for branchen som helhed. Sammenligner vi med juni 2019, får vi syn for, hvor hårdt ramt den samlede overnatningsbranche er, da juni i år byder på 28% færre overnatninger end juni i 2019.

Zoomer vi ind på branchens aktører, kan vi dog se, at der er himmelvid forskel på, hvordan coronakrisen har ramt. Det er nemlig især hotellerne og vandrerhjemmene, som må indkassere de største tab, mens også feriecentrene har tabt overnatninger. Omvendt ser det ud for campingpladserne, som oplever fremgang i antallet af overnatninger. Sammenligner vi de sidste 12 måneder med de foregående 12 måneder, kan vi se, at hotellerne og vandrerhjemmene begge har tabt 34% af overnatningerne, mens tabene for feriecentrene er mindre på omkring 7%. Campingpladserne noterer sig for en flot fremgang på 15%.

Midt i krisemørket for overnatningsbranchen lyser landets campingpladser op og sætter billedet på, hvor forskelligartet krisen har ramt. Campingpladserne oplever nemlig fremgang, mens resten af branchen fortsat bløder og har massive tab. Campingpladserne nyder godt af, at mange danskere i årets første seks måneder har brugt feriedagene under hjemlige himmelstrøg, hvor de samtidig bliver mindre hårdt ramt af de manglende udenlandske gæster, da campingpladserne historisk har en overvægt af danske gæster.

Det helt store spørgsmålstegn for overnatningsbranchen er, hvorvidt de lempede rejserestriktioner, som trådte i kraft 26. juni og altså stort set ikke er med i dagens tal, påvirker rejsemønsteret for både de danske og udenlandske gæster. Fra 26. juni blev det muligt for danskerne frit at rejse i EU uden at skulle fremvise test før hjemrejse eller skulle i isolation ved hjemkomst. Derudover blev de danske indrejserestriktioner også lempet, så udenlandske gæster fra EU ikke skal i isolation ved indrejse i Danmark, hvor de fremover kan nøjes med at fremvise gyldigt coronapas.