Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Industriproduktionen ekskl. medicin slår ny rekord

Industriproduktionen ekskl. medicin slår ny rekord

5. november 2021
Gå til nyhedsoversigt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske industriproduktion faldt med 5,6% i september. Dermed kommer industriproduktionen igen ned på jorden efter at have haft en vanvittig flyvehøjde i de to foregående måneder. Således steg industriproduktionen med 3,3% i august og 6,4% i juli. Den ene måneds fald er på ingen måde bekymrende, og ser vi på de seneste tre måneder, så har industriproduktionen ligget på rekordhøje niveauer. I 3. kvartal steg produktionen med 4,8% i forhold til 2. kvartal.

Trækker vi medicin ud, så steg den danske industriproduktion i oktober med imponerende 4,2% og var rekordhøj. Det er derfor væsentligt at pointere, at det samlede fald i oktober helt og alene er drevet af den danske medicinalsektor. Det er derfor vigtigt at notere sig, at medicinalproduktionen kan forstyrre opfattelsen af den underliggende udvikling i den danske industri. Medicinalproduktionen står for nogle vanvittige månedlige udsving og bærer samtidig en tung vægt i industriens produktionsindeks.

En enkelt måneds fald er ikke noget, som man bør ligge søvnløs over. Og særligt ikke når industrien ekskl. medicin brager op i ny rekord. Den danske industri klarer sig imponerende flot. Mangel på materialer, udstyr og arbejdskraft er dog blevet et akut problem i industrien, og det kan holde yderligere optur i snor. I oktober meldte næsten 50% af industrivirksomhederne om mangel på materialer, udstyr og lokaler, mens knap 40% melder om mangel på arbejdskraft. Det er helt enorme tal, og det peger tydeligt på, at det er mangler i produktionen, som kommer til at forhale væksten og altså ikke manglende efterspørgsel.

I september gik produktionen frem i 10 ud af 12 underbrancher. Set over det seneste tre måneder, så er produktionen steget i 6 ud af 12 brancher.