Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Genåbning hiver dansk erhvervstillid op - stiger for første gang i tre måneder

Genåbning hiver dansk erhvervstillid op - stiger for første gang i tre måneder

30. marts 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at den danske erhvervstillid stiger i marts til 100,1 fra februars 93,6. Det er første gang i tre måneder den danske erhvervstillid stiger, og det vidner om, at tiderne er blevet lidt bedre, og at vi går meget bedre tider i møde. De foregående måneders fald har dog været i den begrænsede ende sammenlignet med sidste års nedlukning, men stadig faldende.

Erhvervstilliden har ikke været over 100 siden februar sidste år. Med dagens stigning og kun begrænsede fald i de foregående måneder er erhvervstilliden således nu tilbage på niveauet fra før coronakrisen ramte.

Efter måneders små fald er skuden vendt for erhvervstilliden. Det luner og tegner et fint billede af, at tiderne er blevet bedre. Dagens tal tager fuldt ud højde for genåbningen af detailhandlen i begyndelsen af marts, men omvendt slet ikke højde for genåbningsplanen, som blev skudt afsted i sidste uge. Det vil unægtelig smitte yderligere af på erhvervstilliden, som vi ser løfte sig yderligere over den kommende tid. Jeg er yderst fortrøstningsfuld om, at økonomien får fin fart på, og det vil også kunne ses i erhvervstilliden.

Dagens tal er indsamlet i perioden 25. februar til 21. marts. Politisk blev man enige om genåbning af detailhandlen 24. februar, mens aftalen om den seneste genåbningsplan blev landet 22. marts.

Stigningen er bred set over erhvervene, om end den største stigning er at finde indenfor detailhandlen, som i stort omfang også forlod måneders nedlukning i begyndelsen af marts. Her stiger tilliden med 7 point. I service samt bygge og anlæg stiger humørbarometeret med 5 point, mens det stiger med 4 i industrien.

Ser vi udover den enkelte måneds stigning, er der generelt en verden til forskel mellem erhvervene for, hvordan de seneste måneders nedlukning har været oplevet. Således er store dele af serviceerhvervene, herunder restauranter, lukket ned, mens de fleste dele af detailhandlen ligeledes har været holdt lukket indtil på mandag. Og det er netop også indenfor service og detail, har tilliden været skudt i sænk og stadig er et godt stykke nede.

Indenfor bygge og anlæg samt industrien er situationen markant anderledes og væsentligt bedre. Sammenligner vi med niveauet inden krisen, så er industrien samt bygge og anlæg nu højere sammenlignet med før krisen.