Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Eksporten steg 3,3% i november - trukket af stigning i både varer og tjenester

Eksporten steg 3,3% i november - trukket af stigning i både varer og tjenester

11. januar 2021
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af varer og tjenester steg med 3,3%, når man tager højde for sæson. Bag stigningen ligger der komplet enige stigninger i varer og tjenester på begge med 3,3%. Set over de seneste tre måneder sammenlignet med de foregående tre måneder ligger eksporten af varer 2,9% højere, mens eksporten af tjenester ligger 6,3% højere. Danmarks Statistik har i dag offentliggjort eksporten på en ny og mere detaljeret måde, som giver et dybere indblik i eksport- og importudviklingen.

Det er gået i den helt rigtige retning for den danske eksport, men vi er stadig et godt stykke fra niveauet op til, at krisen for alvor begyndte at kradse i den danske eksport. Der er ingen tvivl om, at 2020 bliver et hårdt eksportår. Det gælder både varer og tjenester, om end tjenester trækker det største læs i faldet. Sammenligner vi årets første 11 måneder i forhold til samme periode året før, så ligger eksporten samlet set -9,0% lavere. Heraf står tjenesteeksporten for de -6,5%, mens vareeksporten står for -2,5%. Hertil er den nuværende situation forværret igen med den øgede smitte og forhøjet restriktionsniveau.

Det er en stor glæde at se den fremgang i eksporten, som vi er vidne til, men glæden forstummer en smule, når vi nu igen ser et mere klemt eksportmarked. Vinterens smitte og det øgede restriktionsniveau betyder et nyt fald i den globale økonomi, som også vil bide på eksporten. Dog er udsigterne for fremtiden en hel del mere positive end den aktuelle situation. Så selvom vi i øjeblikket står med et dobbeltdyk i økonomien mange steder, så er dykket langt fra forårets kollaps, og samtidig vil vaccineudrulningen få coronakrisen til at løsne grebet om vores eksportmarkeder senere på året.

Eksporten bliver en af hovedpinerne for dansk økonomi og i forbindelse med genopretningen. Dansk eksport er traditionelt mindre konjunkturfølsomt, men er dog ikke immun overfor en nedgang i den økonomiske aktivitet. Det er vores forventning, at eksporten vil få mere fart på i løbet af året, og igennem 2022, som følge af stigende økonomisk aktivitet i vores samhandelslande.