Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Industriens stjerne skuffer

Industriens stjerne skuffer

10. januar 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at industriproduktionen faldt med hele 5,2% i november. Det er langt fra opløftende læsning, da industriproduktionen er et af de første hårde pejlemærker for udviklingen i dansk økonomi. Og tager man medicin ud af ligningen, så er der faktisk fremgang at spore i industrien, som er steget med 0,4%. Så fra at springe op af stolen ved første syn, så har jeg med ro kunne sætte mig ned igen.

Det mærkbare tilbageslag for industrien sker på baggrund af et kraftigt fald i produktion af medicin, som falder med mere end 20%. Man skal dog have sig for øje, at medicinalindustrien ofte er udsat for ekstremt store udsving. Og på trods af den dårlige kamp fra medicin i november, så er det henover året stadig den mest værdifulde spiller.

I et større perspektiv har industrien vist et ganske højt niveau gennem 2019, og det ændrer dagens tal ikke på. Industriproduktionen kan svinge en del fra måned til måned, og ser vi samlet på 2019, så har produktionen taget et gevaldigt hop i forhold til 2018. Fra januar til og med november er der produceret 5,6% mere i industrien sammenlignet med samme periode året før. Og det er inklusiv medicin.

Forventningerne til fremtiden ser lysere ud, når man spørger virksomhederne. Tidligere på ugen viste tal, at forventningen til fremtidige ordrer hos industrivirksomhederne er steget de seneste måneder og aktuelt flirter med det højeste niveau siden foråret.

Kigger vi fremad, så er blikket fortsat rettet mod de udenlandske skyer, som hænger tungt ude i horisonten. Vi er en lille åben økonomi, og Danmark vil blive ramt i et ikke uvæsentligt omfang, hvis uvejret for alvor og flerfoldigt folder sig ud. Risiciene tæller i høj grad handelskrig og global vækstafmatning, mens Brexit som risikofaktor på ingen måde kan tages af paletten. Det paradoksale er, at det i 2019 har buldret og braget uden for landets grænser, og alligevel er det i eksporten, vi finder det største bidrag til dansk vækst i øjeblikket. Når den danske eksport og eksportorienterede industriomsætning ikke er synderligt mærket af den globale vækstafmatning, så skyldes det blandt andet, at vi i Danmark har en mindre konjunkturfølsom eksport, med et stort fokus på medicin og vindmølleproduktion. Særligt eksporten af medicin til USA har vist imponerende takter i 2019.