Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Decemberhop i industriproduktion afslutter stærkt 2019

Decemberhop i industriproduktion afslutter stærkt 2019

7. februar 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at industriproduktionen steg med stærke 6,6% i december sammenlignet med november. Dog kan produktionen svinge en hel del fra måned til måned, som den seneste tid vidner om, men overordnet set har 2019 budt på stærke takter for industrien.

Produktionsstigningen i december sætter punktum for 2019, som har budt på et højt produktionsniveau. Sammenlignet med 2018 er industriens produktion steget med imponerende 4,3%, hvilket er den største produktionsstigning siden 2016. Den helt store stjerne i år har været medicinalindustrien, som ikke alene er den største spiller, men også har formået at vokse mest med intet mindre end 15%. Og det er især den udenlandske efterspørgsel efter dansk medicin, som skyder i vejret.

Ikke alene medicin viser fremgang i industrien. Trækker vi medicin ud af ligningen, så er industriproduktionen det seneste år gået frem med 1,2%. Det er særligt maskinindustrien, som skiller sig ud, hvor produktion af vindmøller gemmer sig.

Bag den generelt højere produktion i 2019 har der været ret så markante udsving. En stor del af de udsving kan tilskrives medicinalproduktionen. Det giver stof til eftertanke, da vi ikke alene kan leve højt på medicinalindustrien. Stjernespilleren har også dårlige kampe, som vi så det så sent som i november, som trak den samlede industriproduktion i minus, og så en superkamp igen i december, som giver et hop i den samlede industriproduktion.

Udlandet trækker læsset

Ser vi på industriens omsætning, som er offentliggjort med dagens produktionstal, så er det i særdeleshed omsætningen på de udenlandske markeder, som trækker læsset for industrien. I 2019 har omsætningen til udlandet været 6,7% højere sammenlignet med året før, mens omsætningen på hjemmemarkedet er steget med beskedne 0,5%.

Det paradoksale er, at det i 2019 har buldret og braget uden for landets grænser, og alligevel er det i eksporten, vi finder det største bidrag til dansk vækst i øjeblikket. Når den danske eksport og eksportorienterede industriomsætning ikke er synderligt mærket af den globale vækstafmatning, så skyldes det blandt andet, at vi i Danmark har en mindre konjunkturfølsom eksport, med et stort fokus på medicin og vindmølleproduktion. Særligt eksporten af medicin til USA har vist imponerende takter i 2019.

Vi ser ganske positivt på udsigterne for dansk økonomi med fortsat fremgang, om end det bliver i et langsommere tempo. Blikket er fortsat rettet mod udenlandske tunge skyer. Vi er en lille åben økonomi og vil blive ramt, hvis uvejret for alvor folder sig ud. Risiciene tæller i høj grad handelskrig, et uforløst Brexit, og så har recessionsfrygten svært ved at slippe taget og har fået yderligere næring ovenpå coronavirussen.