Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Danskernes feriepenge sender detailsalget i vanvittig optur

Danskernes feriepenge sender detailsalget i vanvittig optur

25. november 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at detailsalget steg med 8,2% i oktober i forhold til september. Det er den næsthøjeste stigning nogensinde kun overgået af maj tidligere i år. Detailsalget har været ekstremt højt flyvende siden maj, hvor det har ligget mere end 6% højere i forhold til tiden, inden krisen ramte. Det har været det højeste detailsalg i 12 år. Med til historien hører også, at detailhandlen dykkede med knap 5% i marts, hvor krisen kom buldrende.

Kasseapparaterne var brandvarme i oktober, efter en stor del af danskerne har fået udbetalt deres indefrosne feriepengene. Det er en vanvittig optur, som vi er vidne til. Det sker tilmed efter, at detailsalget i månedsvis har ligget tårnhøjt. Vi var i forvejen overbeviste om, at detailhandlen ville lukrere på danskernes feriepenge, og det sætter dagens tal en tyk streg under.

Den største stigning finder vi indenfor Beklædning med 13,6%, mens Andre forbrugsvarer stiger med 11,7%. Fødevarer følger imidlertid også med op og stiger med 3,4%. I et længere perspektiv, så var det især beklædningsdelen, som fik hug i begyndelsen af krisen, men tilsvarende er det så også her den største stigning har fundet sted, hvor danskerne i høj grad igen har fået frisket garderoben op. Det er samtidig værd at nævne, at detailsalget ikke tager højde for nethandel på udenlandske hjemmesider.

Ketchupeffekten ovenpå forårets nedlukning er for længst overstået, og nu taler vi om en mere generel forbrugsændring over mod detailhandlen og væk fra tjenesteforbruget. Med en tid præget af smittefrygt og et restriktionsomfang særligt rettet servicesamfundet, som restauranter og cafeer, så ser vi forbrugerne i højere grad bruge penge på mere håndgribelige varer i detailhandlen, som tilmed også nemmere kan købes over nettet. Det forventer vil fortsætte, så længe smitten og restriktionsniveauet er relativt højt.

Det høje detailsalg med en saltvandsindsprøjtning fra feriepengene giver et tiltrængt løft til dansk økonomi i en svær tid. Det er og bliver dog ikke en mirakelkur, og løftet fra feriepengene er også ulige fordelt mellem erhvervene, hvorfor detailsalget i øjeblikket er en ringere indikator for det samlede privatforbrug end normalt. Når det er sagt er vi dog ganske fortrøstningsfulde for privatforbruget herhjemme, mens vi ser en større hovedpine fra eksporten og på det længere sigte risikoen ved et generelt lavere investeringsniveau som følge af usikkerheden fra corona.