Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Beskæftigelsen i byggeriet falder - sendt 1 år tilbage med ét slag

Beskæftigelsen i byggeriet falder - sendt 1 år tilbage med ét slag

31. juli 2020
Gå til nyhedsoversigt

Netop offentliggjorte tal fra Danmarks Statistik viser, at byggebeskæftigelsen faldt med 4.968 personer i 2. kvartal, når der korrigeres for sæsonudsving. Den samlede beskæftigelse indenfor byggeriet lyder nu på 175.487 personer.

Med ét slag er byggebeskæftigelsen sendt mere end 1 år tilbage. Det sker efter at have ramt den højeste beskæftigelse i byggeriet i 12 år i kvartalet forinden. Man skulle tro, man efterhånden havde vænnet sig til tal som markerer tydelig økonomisk tilbagegang, men det stikker både i øjne og mave at læse de her tal, selvom de ikke ligefrem kommer som en stor overraskelse.

Den faldende beskæftigelse indenfor byggeriet er især koncentreret omkring anlægsbyggeriet. Der er imidlertid tale om en bredt funderet tilbagegang, hvor dog nybyggeri og tilbygning oplever en svag fremgang.

Når alt kommer til alt er vi dog ganske fortrøstningsfulde på byggebeskæftigelsens vegne. For det første er boligmarkedet gået nådigt gennem den første del af coronakrisen, som kan holde appetitten oppe for nybyggeri og vedligeholdelse af boligen. Samtidig har man fra politisk side besluttet af droppe anlægslofterne for kommuner og regioner i år og fremrykke offentlige investeringer. Endelig understøtter udskydelsen af de nye boligskatter fra 2021 til 2024 også byggeriet over de kommende år i visse områder, da det kan påvirke, hvilken skat man skal betale på sin bolig i fremtiden.

Danmarks Statistik spørger i deres eksperimentelle statistik virksomhederne om, hvorvidt de er påvirkede af restriktionerne i forbindelse med coronavirussen. Blot omkring hver 10. virksomhed i byggeriet svarer, at de er noget eller meget påvirkede, og er således det erhverv, men man mærker de mindste påvirkninger. Til sammenligning svarer mere end hver anden industrivirksomhed, at man er noget eller meget påvirket af restriktionerne.

Selvom vi er fortrøstningsfulde, skal der ikke herske nogen tvivl om, at risikobilledet for byggeriet ej er negligerbart. Ikke alene bliver byggebeskæftigelsen ramt her og nu, men det kan ændre sig fra slemt til værre, såfremt recessionen ændrer karakter og slår dybere rødder i økonomien og bliver langvarig. I det scenarie ser vi en risiko for, at boligmarkedet og den generelle byggeinteresse dykker og påvirker byggebeskæftigelsen. Det er dog ikke vores hovedscenarie.