Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Tysk pessimisme påvirker den danske industri

Tysk pessimisme påvirker den danske industri

29. april 2019
Gå til nyhedsoversigt

Optimismen i både industrien og serviceerhvervene er dalet over slutningen af sidste år, men har stabiliseret sig i de første måneder af 2019.

Afmatningen i den globale industricyklus har ramt de danske industrivirksomheder. Industriens konjunkturbarometer steg fra -5 til -3. Industriens konjunkturbarometer følger derved de sidste måneders niveau, efter kraftige fald igennem slutningen af 2018. Den dalende optimisme i industrien er i tråd med den opbremsning, vi har set i flere af Danmarks store samhandelspartnere, navnlig Tyskland. IFO-indekset, der måler de tyske virksomheders syn på den økonomiske aktivitet, viste i sidste uge at industrien ikke har den samme tro på fremtiden.

Danmark er en lille åben økonomi, hvor eksporten udgør over halvdelen af BNP. Vi er derfor afhængige af hvordan væksten er i vores samhandelslande. Lige nu fylder den politiske usikkerhed meget: Brexit og Trumps handelskrig er med til at sløre de økonomiske udsigter. Dertil er global vækst på vej ned i gear, og de udenlandske virksomheder er derfor ikke længere så optimistiske omkring den økonomiske aktivitet. Vi tror dog fortsat på, at væksten i euroområdet vil få lidt mere fart de kommende måneder, men vi mangler fortsat at se overbevisende indikationer på, at vækstafmatningen ikke fortsætter længere ind i 2019.

Servicesektoren konjunkturbarometer tog en stigning fra 8 til 11 i april måned. Det skyldes en forbedret forretningssituation og stigende omsætning.

I byggesektoren er stemningen fortsat optimistisk. Manglen på arbejdskraft er aftaget til at 22 procent af virksomhederne melder om mangel på arbejdskraft, hvilket er en del lavere end i juli 2018, hvor 34 procent af virksomhederne meldte om mangel på arbejdskraft.

I detailhandlen faldt konjunkturbarometeret fra 11 til 7, hvilket skyldes et fald til den forventede omsætning. Vi er dog ikke så pessimistiske på detailhandels vegne, da danskernes økonomi er bund solid -  der er derved stadig er plads til et højere forbrug i danske husholdninger.