Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Forbrugerne er ikke rigtigt kommet i julestemning

Forbrugerne er ikke rigtigt kommet i julestemning

20. december 2019
Gå til nyhedsoversigt

Forbrugertilliden var i december 2,5 mod 1,4 i november, og stiger derved en smule. Forbrugertilliden befinder sig stadig på et lavt niveau, hvorfor forbrugerne for alvor ikke kan siges at være kommet i julestemning. Forbrugertilliden ligger også lavere end den gjorde december sidste år, hvor forbrugertilliden var 2,9.

3 ud af 5 indikatorer trækker op i forbrugernes humør. Danskerne vurderer familiens og dansk økonomi som have været forbedret over det sidste år. Danskerne vurderer det også mere fordelagtigt at anskaffe sig større forbrugsgoder her i december, end de gjorde i november.

Danskernes tror stadig ikke rigtigt på Danmarks økonomiske situation om år, og forventer også at ledigheden vil stige. De forventer derfor også at familiens økonomiske situation om et år dårligere end i dag.

Danskernes privatøkonomi er bund solid

Samlet set er forbrugertilliden stadig på et meget lavt niveau. Sidste år var forbrugertilliden gennemsnitligt 7,4 og dette er i år faldet til 3,9. Man kan studse lidt over det lave niveau, for faktisk er der ikke grund til bekymring hos danskerne. Situationen er nemlig ganske lys for de danske husholdninger. Aldrig har så mange i Danmark været i beskæftigelse som i dag, og alene i årets første 10 måneder er beskæftigelsen 28.000 personer. Samtidig oplever danskerne at have flere penge mellem hænderne, hvor priserne på det, vi til dagligt køber, kun snegler sig langsomt op. Og det tror vi vil fortsætte en god tid endnu.

Dertil har årets markante rentefald givet mange boligejere flere tusinde kroner at gøre godt med, ved enten aktivt at konvertere deres lån, eller helt automatisk fået rentetilpasset lånet til en lavere rente. Den privatøkonomiske medvind skaber i den graf fundamentet for et løft forbrugernes i humør.

Global uro presser humøret

På trods af gode privatøkonomiske forhold præger frygten for en nedgang i dansk økonomi. Global uro fylder meget i mediebilledet, og selvom det ikke har skubbet dansk økonomi ud af kurs, så har det store fokus og italesættelse af handelskrig, brexit og frygt for økonomiens fremtiden alligevel sat sine spor. De globale risici har stadig potentialet til at stikke en kæp i hjulet på dansk økonomi, da USA og Kina endnu ikke har afsluttet handelskrigen. Dertil er brexit er langt fra slut endnu, da man stadig mangler at forhandle en handelsaftale igennem.

Vores forventning er dog, at privatforbruget vil drive væksten i dansk økonomi den kommende tid. Husholdningernes økonomi er bundsolid, hvor viljen til at spare op har betydet, at vi i dette opsving ikke har været vidne til et overdrevent forbrug eller låntagning. Og helt generelt er der ikke bygget nogle væsentlige ubalancer op i dansk økonomi.

Det er vores klare opfattelse, at forbrugerne vil øge forbruget, som der også er plads til, men at der omvendt heller ikke vil være tale om en decideret forbrugsfest. Danskerne vil fortsat have fokus på opsparing, og derved fastholde husholdningernes robuste situation.