Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Den danske eksport stiger

Den danske eksport stiger

9. september 2019
Gå til nyhedsoversigt

Eksporten af varer ekskl. skibe, fly, brændsel mv. steg med 3,8 procent i juli, drevet af en stigning i salget af kemikalier og kemiske produkter som f.eks. medicin. Eksporten af maskiner var også med til at trække op. Sammenligner vi de første 7 måneder af 2019 med samme periode af 2018, er eksporten i dag 7 procent højere.

Selvom eksporten er et nøgletal, der kan svinge meget fra måned til måned, hæfter vi os alligevel ved udviklingen. Den underliggende trend peger op og bekræfter, at dansk økonomi i mange henseende er upåvirket af den globale usikkerhed. Det store spørgsmål er, hvor længe dansk økonomi kan fortsætte uagtet af situationen i vores samhandelslande.

Mørke skyer i horisonten

Skyerne er mørke omkring Danmark. Mellem en mulig tysk recession, skuffende arbejdsmarkedstal i USA, brexit og handelskrig er det som økonom svært ikke at blive alvorligt bekymret. Danmark er en lille åben økonomi, og er derved dybt afhængig af situationen på vores eksportmarkeder.

Dansk økonomi er heldigvis godt rustet til en situation med global vækstnedgang med sunde statsfinanser, og forbrugere der igennem opsvinget har været super fornuftige og nedbragt gæld og sparet op. Der er kort fortalt ikke bygget nogle væsentlige ubalancer op i dansk økonomi.

Indtil videre har Danmark ikke været mærket af den globale usikkerhed, hvilket skyldes en mindre konjunkturfølsom industri end i andre lande. Men folder de globale risici sig for alvor ud vil det smitte af på Danmark.