Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Dansk økonomi trodser fortsat den globale uro

Dansk økonomi trodser fortsat den globale uro

29. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistik har netop offentliggjort de detaljerede BNP tal for 3. kvartal, som viser en vækst på 0,3 procent. Dagens tal bekræfter derved BNP-indikatorens bud på væksten i 3. kvartal.

Væksten er drevet af stigende eksport, privatforbrug samt et ikke uvæsentligt negativt bidrag fra lageropbygning på 0,5 procentpoint. Investeringerne trækker samlet set væksten ned med 0,6 procentpoint.

Sammenligner vi med andre lande, var væksten i EU 0,2 procent i 3. kvartal. Hos vores største handelspartner Tyskland var væksten 0,1 procent i 3. kvartal, og i USA var væksten 0,5 procent i samme periode. Dansk økonomi klarer sig derved en smule bedre end vores europæiske naboer i 3. kvartal.

Det skyldes blandt andet, at vi i Danmark har en mindre konjunkturfølsom eksport. I Danmark eksporterer vi medicin og vindmøller, og vores eksport er på den korte bane derved ikke så afhængig af situationen i udlandet. Det er dog vigtigt at understrege, at vedvarende lav vækst hos vores handelspartnere vil medføre en lavere eksport.

Det var ikke kun eksporten der drev væksten i 3. kvartal, men også privatforbruget, som steg med 0,3 procent. Privatforbruget har fået adskillige vitaminindsprøjtninger i år. Beskæftigelsen fortsætter med at sætte rekorder, om end i et langsommere tempo. Samtidig stiger reallønnen ganske pænt, og så har historisk store konverteringsbølger frigivet milliarder til øget privatforbrug. Både ved øget belåning, men også ved løbende besparelse.

Mørke skyer omkring Danmark, men vi står godt rustet

Ser vi fremad, er det endnu ikke opbygget store ubalancer i dansk økonomi. De danske forbrugere har brugt opsvinget til at nedbringe deres gæld, og forbrugskvoten er historisk lav. Det betyder, at opsvinget i dag er mere robust end højkonjunkturen i 2004-2006.

De største risikofaktorer for dansk økonomi ligger i øjeblikket udenfor landets grænser. Den politiske usikkerhed fylder meget. Global vækstafmatning, brexit og handelskrig har alle potentiale til at stikke en kæp i hjulet på det danske opsving. Udfolder risici sig fuldt ud, vil dansk økonomi blive ramt i et ikke uvæsentligt omfang.