Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Dalene optimisme tyder på, at dansk økonomi taber fart

Dalene optimisme tyder på, at dansk økonomi taber fart

27. februar 2019
Gå til nyhedsoversigt

 Optimismen i både industrien og serviceerhvervene er dalet over de seneste måneder, og peger generelt på aftagende økonomisk vækst i starten af året.

Afmatningen i den globale industricyklus har ramt de danske industrivirksomheder. Industriens konjunkturbarometer faldt yderligere i februar til -6 fra -5 i januar måned. Det er særligt en stigende lagerbeholdning kombineret med aftagende ordreindgang, der har trukket den danske industritillid nedad over de seneste måneder, og den kombination peger i retning af lavere industriproduktion over de kommende måneder. Gårsdagens tal for lagerudviklingen i 4. kvartal tyder i det hele taget på, at meget af den flotte vækst vi så i BNP i 4. kvartal skyldes lageropbygning og ikke en underliggende stærk efterspørgsel. Det bliver vi klogere på i morgen, hvor Danmarks Statistik offentliggør underkomponenterne i BNP.

Den dalende optimisme i industrien er i tråd med den opbremsning vi har set i flere af Danmarks store samhandelspartnere, navnlig Tyskland. De seneste nøgletal fra euroområdet tyder desværre ikke på, at en vending i industrien står ligefor. Der er altså ikke udsigt til en umiddelbar udvikling til det bedre for de danske industrivirksomheder.

Mere bekymrende er det, at også servicesektoren nu viser svaghedstegn. Konjunkturbarometret tog et markant dyk i februar og ligger nu på det laveste niveau siden december 2016. Solid indenlandsk efterspørgsel har ellers holdt hånden under servicesektoren, men fortsætter den nedadgående tendens i de kommende måneder, så tyder det på en større opbremsning i dansk økonomi end vi havde regnet med.

I byggesektoren er stemningen fortsat optimistisk. Manglen på arbejdskraft er aftaget over de seneste måneder, og er nu på det laveste niveau siden maj 2017. Dagens solstrålehistorie kommer fra detailhandlen, hvor konjunkturbarometeret svinger meget fra måned til måned, men over de seneste måneder har udvist en faldende tendens. Februar viste dog en pæn stigning og det tyder på, at detailsalget fik lidt mere vind i sejlene i februar efter de seneste måneders meget svage udvikling.