Gå til indhold PrivatErhvervUnderskriftsrum Gå til navigation
Beskæftigelsen udbygger rekorden med 900 personer

Beskæftigelsen udbygger rekorden med 900 personer

21. november 2019
Gå til nyhedsoversigt

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for lønmodtagerbeskæftigelsen, som viser, at 900 flere personer kom i arbejde i september. Der er nu tale om 2.791.361 lønmodtagere i beskæftigelse i Danmark, hvilket er det højeste nogensinde. Selvom fortegnet er positivt på beskæftigelsesudviklingen, så er stigningen i den lavere ende sammenlignet med den generelle tendens de foregående år.

Beskæftigelsen fortsætter opturen og udbygger med dagens tal rekorden for antal lønmodtagere i arbejde i Danmark. Vi hæfter os dog ved, at dampen er ved at gå af, og det overordnede billede af beskæftigelsesstigningen de seneste måneder er et niveau fra de foregående år. Der er dog fortsat tale om fremgang, og det går godt i dansk økonomi med stigende beskæftigelse, om end det er i et langsommere tempo. Efterspørgslen efter arbejdskraft er fortsat til stede, når vi ser på andre statistikker, og grundstenene er lagt for endnu flere i arbejde. Vi er derfor optimistiske på fortsat fremgang og rekordudvidelse over det kommende år, hvor vi forventer yderligere 20.000 kommer i arbejde.

Der er foreløbig for 2019 kommet knap 24.000 flere i arbejde. Vi har i en længere perioder forventet en samlet beskæftigelsesstigning for året på 30.000. Beskæftigelsesstigningen er dog ikke på højde med foregående år på knap 50.000, hvilket er helt naturligt i takt med at der bliver færre ledige hænder. Beskæftigelsesstigningen understøttes midlertidig af en øget arbejdsstyrke. Hertil står deltidsbeskæftigede for en pæn del af beskæftigelsesstigningen de senere år.

Tager vi de fremadskuende briller på, så er fortsat beskæftigelsesfremgang ikke mejslet i sten. Der er især udenlandske faktorer, som står klar i kulissen til at ødelægge showet for de danske beskæftigelsesrekorder. Vi er som en lille og åben økonomi meget påvirkede af, hvordan det går i resten af verden, hvor handelskrig og recessionsfrygt hænger over den globale økonomi som mørke tunge skyer. Og de udenlandske risici af den størrelse har bestemt potentialet til at stikke kæppen i hjulet og vende den svagere beskæftigelsesfremgang til beskæftigelsestilbagegang.