Rekordlav forbrugertillid i juni

Den klart forværrede forbrugertillid signalerer nervøsitet og bekymring hos de danske forbrugere.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Rekordlav forbrugertillid i juni

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­til­li­den falder til -24,8 i juni. Faldet kommer i forlængelse af det massive dyk, vi har set gennem de foregående tre måneder. Det betyder, at for­bru­ger­til­li­den nu er på det laveste niveau i statistikkens historie, som går tilbage til 1974.

Forbrugernes humør er rekordlangt nede i kulkælderen. De høje prisstigninger bider i øjeblikket benhårdt på danskernes pengepunge. Det ser vi som den alt­over­skyg­gen­de årsag. Samtidig kan den større usikkerhed forbundet med krigen i Ukraine og til de fremtidige energipriser også spille ind på familiernes dårligere økonomiske humør. Det er et voldsomt ringe økonomisk humør, som forbrugerne har lige nu.

De seneste måneders kraftige for­bru­ger­pris­stig­nin­ger gør unægtelig ondt på hus­hold­nings­bud­get­tet og er med til at trække for­bru­ger­til­li­den mod en ny bund. Senest blev for­bru­ger­pri­ser­ne i maj målt til 7,4% højere end året før. Det er den højest målte inflation i Danmark siden 1983, og det svarer til, at en gennemsnitlig børnefamilie skal bruge omkring 32.000 kr. mere for at opretholde det samme årlige forbrug som for et år siden. En stor del af pris­stig­nin­ger­ne er drevet af energi og fødevarer, men også et bredere udsnit af danskernes forbrug bliver i øjeblikket ramt af stigende priser.

Den klart forværrede for­bru­ger­til­lid signalerer nervøsitet og bekymring hos de danske forbrugere. Det er også et signal om, at danskerne vil begrænse deres forbrug, men vi har dog som forbrugere også noget at stå imod med. De seneste prisstigninger har gjort os mere opmærksom på at spare, men vi står også i en tid, hvor danskernes privatøkonomi er bundhamrende solid med velpolstrede formuer og høj jobsikkerhed.

Vi forventer derfor ikke at se et fald i pri­vat­for­bru­get i år, der er på linje med det lave niveau for for­bru­ger­til­li­den, men nærmere, at der er udsigt til en afdæmpet vækst i pri­vat­for­bru­get i år.

Relaterede artikler