Rekord i danskernes indlån i bankerne

Det giver danskerne en vigtig stødpude.

Danskernes disponible indkomst steg med 4,5 procent i 2020.

Nye tal fra Nationalbanken viser, at danskerne har 1.090 mia. kr. stående på helt almindelige bankkonti ved udgangen af september. Det er en stigning på 9 mia. kr. i forhold til for en måned siden. Det betyder, at danskernes indestående på bankkontoen slår ny rekord. I forhold til for et år siden er indlånet vokset med 65 mia. kr.

Danskernes bankkonto slår ny rekord med noget nær 1.100 mia. kr. Det giver danskerne en vigtig stødpude i en tid, hvor inflationen er den højeste i 40 år og gør hamrende ondt på hus­hold­nin­ger­nes budgetter. Det er dog desværre ikke alle, som kan genkende sig selv i det bugnende bankindlån. En del oplever at må tære på opsparingen i en mere dyr tid, og samtidig indlånet meget ulige fordelt blandt danskerne.

Inflationen har ramt 10% i Danmark, og det betyder, at en gennemsnitlig børnefamilie skal have op mod 4.000 kr. mere op af lommen hver måned i udgifter. Det tvinger mange danskere til enten at skære ned i forbruget, spare mindre op eller simpelthen bruge af opsparingen. Isoleret set trækker det ned i det samlede bankindlån her og nu. De fleste danskere forsøger dog at spare sig gennem den aktuelt dyre tid. I en spør­ge­ske­maun­der­sø­gel­se fra Voxmeter på vegne af Arbejdernes Landsbank svarer knap 90%, at de køber færre eller billigere varer, mens alene hver femte dansker må tære på opsparingen.

Når indlånet vokser i en tid med de kraftigste prisstigninger i 40 år, så skyldes det flere ting. Beskæftigelsen slår ny rekord, og det øger danskernes samlede lønindkomst. Det bidrager positivt til at polstre danskernes bankkonto samlet set. Derudover er der i dag i gennemsnit positiv rente på danskernes bankkonto efter knap to år med negative renter. Det øger incitamentet til at spare op. Sidst men ikke mindst er danskernes friværdier i boligerne store, og det er typisk også positivt for bankindlånet.

De rekordmange penge på kontoen mister massiv købekraft i øjeblikket som følge af den høje inflation. Danskerne kan simpelthen købe mindre for det, som de har stående på kontoen. Korrigerer vi for prisstigninger, så er bankindlånets købekraft derimod forringet med 37 mia. kr. gennem det seneste år på trods af en nominel stigning.

Dagens tal betyder, at hver voksne dansker i gennemsnit har 229.400 kr. stående på bankbogen. Dog vil den typiske dansker have et noget lavere beløb stående på bankkontoen. Det skyldes, at indlånet langt fra er lige fordelt, og en mindre gruppe sidder på en stor del af pengene.

Relaterede artikler