Lønningerne steg med 3,5% i 3. kvartal

Danskerne oplever lige nu en mærkbar nedgang i reallønnen.

Danskernes bankindlån bugner – har 1.023 mia. kr. stående

Nye tal fra Dansk Ar­bejds­gi­ver­for­e­ning viser, at lønningerne steg med 3,5% i 3. kvartal i forhold til samme kvartal sidste år. Det er en meget lille stigning i forhold til 2. kvartal, hvor lønningerne steg med 3,4% i forhold til året før.

Inflationen er samtidig banket i vejret og ramte i oktober svimlende 10,1%. Den høje stigning i for­bru­ger­pri­ser­ne betyder, at lønningerne bliver oversprintet i øjeblikket. Det giver en massiv tilbagegang i danskernes realløn, som oplever, at købekraften for deres indkomster forsvinder, og betyder en markant tilbagegang i reallønnen på mere end 6%.

Danskerne oplever lige nu en mærkbar nedgang i reallønnen. Priserne byder på vilde stigninger, som buldrer afsted i højeste tempo siden 1982. Det tempo kan lønningerne på ingen måde følge, selvom lønningsposen trods alt også vokser. Det gør ondt og kan ikke undgå at påvirke pri­vat­for­bru­get hos mange danske familier.

Ar­bejds­mar­ke­det har på det seneste sat tempoet ned. Beskæftigelsen stiger ikke lige så meget som tidligere, ledigheden er så småt begyndt at pege op og jobopslagene viser ikke lige så stor styrke som tidligere. Der er dog på ingen måde tale om et arbejdsmarked i tomgang, men om et arbejdsmarked som sænker farten. Efterspørgslen efter arbejdskraft er stadig til stede, men mere afdæmpet.

Udfordringerne for dansk økonomi er fuldt intakte. Inflationen er tårnhøj, for­bru­ger­til­li­den er rekordlav, og usikkerheden om fremtiden er massiv. Pri­vat­for­bru­get og eksporten står overfor en udfordrende tid med modvind, og risikerer at påvirke ar­bejds­mar­ke­det negativt, hvor beskæftigelsen kan falde og ledigheden stige.

Relaterede artikler