Jobmarkedet sænker farten

Faldet er dog på ingen måde katastrofalt.

Vi arbejdede 10 mio. færre timer i 1. kvartal

Nye tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 26.763 nye stillinger op i oktober. Det er et fald på 2% i forhold til september, når der tages højde for sæson. Det er desuden 8. måned i træk, at antallet af stil­lings­op­slag på det danske jobmarked trækker nedad. I den periode er omfanget af nye stil­lings­op­slag faldet med 22%.

Farten går af det danske arbejdsmarked. Faldet er dog på ingen måde katastrofalt. Tidligere på året slog jobopslagene ny rekord med en ekstremt høj fart på jobmarkedet. Så faldet kommer fra et højt niveau, og der bliver stadig slået mange stillinger op. Det er med andre ord ikke et arbejdsmarked, hvor bunden er slået ud.

Historisk ligger antallet af nye stillinger fortsat højt. Oktober bød på det næsthøjeste antal jobannoncer for en oktober i den periode, som statistikken strækker sig over, hvilket er helt til 2004. Sammenlignet med tiden før coronakrisen, hvor opslagene lå jævnt omkring 20-25.000, så bliver der fortsat slået betragteligt flere stillinger op i dag.

Fremgangen i beskæftigelsen har været helt enorm det seneste halvandet år. Her er der kommet mere end 20.000 personer i arbejde. Det er rent ud sagt en svimlende fremgang, som har sikret en ny rekord for beskæftigelsen i Danmark.

Vi forventer, at antallet af jobopslag vil fortsætte faldet. Udfordringer tårner sig op for dansk økonomi. Inflationen ligger på sit højeste i 40 år, danskernes købekraft er faldet, som vil ramme pri­vat­for­bru­get, og økonomiske slag til Danmark fra udlandet banker på døren. Pri­vat­for­bru­get og eksporten står langt for størstedelen af dansk økonomi, og et slag vil ramme den samlede danske økonomi. Det vil resultere i et mindre behov for arbejdskraft og fald i stil­lings­op­slag.

Relaterede artikler