Inflationen stiger

I august rammer inflationen 8,9%, hvilket er det højeste siden 1983.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Danskerne konverterede for 9 mia. kr. i sidste uge – lille konverteringsbølge under opsejling

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at for­bru­ger­pri­ser­ne bliver ved med at stige. I august rammer inflationen 8,9%, hvilket er det højeste siden 1983. I juli var inflationen på 8,7%. Og for bare et år siden var inflationen under 2%.

Det er virkelig voldsomme prisstigninger for danskerne det her. For­bru­ger­pri­ser­ne stiger med det kraftigste i 39 år. En gennemsnitlig dansk børnefamilie skal have omkring 40.000 kr. mere op af lommen i årlig forbrug. Det er ikke fordi de køber mere, men udelukkende fordi priserne er steget. Det gør vanvittig ondt derude og påvirker rigtig mange danskeres forbrug.

Det er især prisstigninger på energi og fødevarer, som presser danskernes budgetter. Fødevarer er steget næsten 16% i forhold til samme tid sidste år, mens priserne på gas er eksploderet, mens også strøm og brændstof er drønet i vejret.

Skrøbeligheden omkring inflationen er høj lige nu, og den kan nemt stige endnu mere. Det er rystende, hvor vi lige nu går ind i en meget usikker og mere kold tid. Energipriserne hopper og danser og er i øjeblikket med til at definere inflationens retning. Der er desuden fortsat udsigt til brede prisstigninger for danskerne, hvor stadig mange virksomheder forventer at hæve priserne over den kommende tid. I detailhandlen forventer fortsat næsten halvdelen af virksomhederne at hæve priserne over de kommende tre måneder. Og alene i dag­lig­va­re­hand­len er det næsten 70%. I industrien er det 30%, som venter at hæve priserne de kommende tre måneder.

Vi ser dog samtidig, at der omvendt er en række af faktorer, som begynder at trække inflationen nedad igen. Der har været en opblødning i de globale fødevarepriser som følge af, at der igen bliver sejlet korn ud af Ukraine. Samtidig det igen blevet lidt billigere at tanke bilen, og så nærmer vi os også tidspunktet for ener­gi­pris­stig­nin­ger­ne sidste år. Og det vil i sig selv lægge en dæmper på inflationen, medmindre energipriserne fortsætter himmelflugten.

Det er ikke umuligt, at inflationen kan komme op over 10% indenfor nær fremtid. Vi forventer dog samtidig, at toppen på inflationen kommer indenfor de kommende måneder. Intet står dog ikke mejslet i sten, og usikkerheden er stor. Derfor kan danskerne ikke ånde decideret lettet op endnu.

Relaterede artikler