Højeste antal konkurser i 6 år

Det er ikke helt uventet, at konkurserne stiger. Vi står i en tid, hvor mange virksomheder skal tilbagebetale coronalån.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Industrien har højere forventninger til næste års investeringer

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 259 konkurser i juni blandt aktive virksomheder, når der tages højde for sæson. Det er fæest konkurser på en enkelt måned siden april 2016. Med aktive virksomheder er der tale om virksomheder med ansatte eller virksomheder med en omsætning på mere end 1 mio. kr.

Hertil mistede 1.743 arbejdet i forbindelse med konkurserne i maj, hvilket er markant flere end i maj. Det er samtidig flest tante job som følge af konkurser på en enkelt måned i omkring to år.

Av, konkurserne rammer det højeste i 6 år. Det er ikke helt uventet, at konkurserne stiger. Vi står i en tid, hvor mange virksomheder skal tilbagebetale coronalån. I tillæg ser for­ret­nings­ud­sig­ter­ne en del mere slørede ud nu end for blot et halvt år siden. Efterspørgslen damper af, og omkostningerne er drønet i vejret. Det risikerer at trække endnu flere virksomheder med i konkursfaldet. Vi forventer derfor ikke, at det højere konkursniveau er ovre overhovedet.

Skat­testy­rel­sen har under coronakrisen udbetalt moms- og A-skattelån for godt 34 mia. kr. til i omegnen af 48.000 virksomheder. De lån skal betales tilbage i 2022 og 2023. Den store og første til­ba­ge­be­ta­ling fandt sted den 1. april på 22 mia. kr., og den 1. juni ramte næste frist med godt 5 mia. kr. Det fleste virksomheder betaler tilbage, men ikke alle, og de manglende betalinger kan være et signal om, at konkurser kan være undervejs.

Virksomhederne er, ligesom forbrugerne, påvirket af højere priser. Det øger om­kost­nings­pres­set, hvor pro­du­cent­pri­ser­ne er steget med svimlende 37% sammenlignet med for et år siden. Der er samtidig meldinger om mangel på materialer og arbejdskraft, og det kan presse de mest nødlidende virksomheder til at kaste håndklædet i ringen. På pluslisten er imidlertid, at salget i virksomhederne viser fornuftige takter, om end vi ser ind i en afmatning. Hertil er bufferen i form af indestående i bankerne øget, så der fra den vej også er noget at stå imod med.

I første halvår har der i alt været 1.265 konkurser, hvilket er på niveau med tiden op til coronakrisen. I 2018 og 2019 var der 1.200-1.300 konkurser i første halvår. Den seneste tids stigning kommer derfor efter en tid, hvor konkurserne under coronakrisen har ligget ekstraordinært lavt, blandt andet som følge af hjælpepakker. I 2020 og 2021 var godt 1.100 konkurser i gennemsnit i første halvår.

Relaterede artikler