Danskernes aktieformuer fortsætter nedturen

Det hjemlige C25 er nede med mere end 12% for 2022 som helhed.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Danskerne konverterede for 9 mia. kr. i sidste uge – lille konverteringsbølge under opsejling

Nye tal fra Nationalbanken viser, at der blev barberet 12 mia. kr. af danske husholdningers egne ak­tie­be­hold­nin­ger i februar. Det betyder, at der samlet er skåret 63 mia. kr. af aktieformuerne i 2022 og ved udgangen af februar lyder på i alt 589 mia. kr. Statistikken ser kun på VP-registrerede værdipapirer, og har derfor ikke en stor del af beholdningen af udenlandske aktier med.

De danske aktieformuer har lagt året ud med massive fald, og milliarder af kroner er forduftet fra aktieformuerne. Det danske C25-indeks er nede med mere end 12% for 2022 som helhed, hvor størstedelen af faldet dog stammer fra januar, mens februar og den første del af marts har budt på mindre fald. Det kunne derfor tyde på, at også marts kommer til at byde på et mindre hug til aktieformuerne.

Faldet i aktieformuerne i januar var primært forårsaget af markante ren­testig­nin­ger som følge af den høje inflation og udsigt til ren­te­for­hø­jel­ser fra cen­tral­ban­ker­ne, mens februar mere har været koncentreret omkring geopolitikken og Ruslands invasion af Ukraine.

Den negative start på 2022 står i stærk kontrast til sidste år, hvor C25 endte i et plus på mere end 17%, som sendte aktieformuerne op med samlet 148 mia. kr. Også 2019 og 2020 bød på massiv fremgang for aktieformuerne, og det skal med i perspektivet, når vi ser de seneste par måneders fald. Aktieformuerne er således tilbage på niveauet fra juni måned sidste år.

Det øger nervøsiteten, når aktieformuen falder så kraftigt i værdi, men det er her man virkelig skal slå koldt vand i blodet og bevare roen. At investere, og i særdeleshed aktier, er en langsigtet investering, som både vil falde og stige undervejs. Og nogle udsving kan være større end andre, og det er her man må minde sig selv om sin oprindelige in­ve­ste­rings­stra­te­gi med de udsving, som der kan komme undervejs.

Relaterede artikler