Danske virksomheders salg satte rekord i november

Stort set alle erhverv har formået at løfte salget markant i efteråret.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Historisk stigning i detailsalget

Danmarks Statistik har netop offentliggjort tal for virk­som­he­der­nes køb og salg i november. Tallene viser, at danske virksomheders salg ekskl. energi øgede salget i november med 1,4% i forhold til oktober. Der er taget højde for sæson og handelsdage i månederne. Salget i november 2021 var samtidig imponerende 17% højere end november i 2020.

Salgstallene fra de danske virksomheder bliver ved med at imponere. Stort set alle erhverv har formået at løfte salget markant i efteråret og i særdeleshed i forhold til året før. Vi må også huske på, at corona stadig bider i visse grene af økonomien og hos nogle virksomheder, og at vinterens smitte derfor vil kunne aflæses i tallene. Men der er ingen tvivl om, at 2021 samlet set ender som et rigtig godt år.

Med stigningen sætter de danske virksomheder tilmed ny salgsrekord, hvor der i november blev solgt for 397 mia. kr. Ser vi på 2021 som helhed er salget uden energi løftet med 12% i forhold til de samme måneder i 2020. Sammenlignet med tiden før corona, så ligger virk­som­he­der­nes salg 11% højere i 2021 i forhold til 2019.

En af høj­desprin­ger­ne i salgstallene er restauranter og hoteller. I november faldt salget godt nok med 16% i forhold til oktober, men det lå voldsomme 51% højere i november 2021 end i november 2020. Ser vi på 2021 som helhed, så har salget ligget 13% højere end i 2020. Dog har det været 16% lavere end i 2019, hvilket tegner et billede af, at man i høj grad har været og stadig er påvirket af coronakrisen her. Restauranter og hoteller står for at være en til tider ekstremt trængt branche under coronakrisen, som i højere grad har været ramt af nedlukninger og generel smittefrygt med større kontaktflade. Danskernes ophobede forbrugssult under nedlukningen har givet et forbrugshop på den anden side, men der er endnu et stykke vej tilbage for branchen. Og det kommer så oveni, at smitten her til vinter har været høj og visse restriktioner genindført, hvilket ventes at kunne se på tallene for december, når de gøres op om en måned.

Ser vi fremad, så er for­brugs­for­ud­sæt­nin­ger­ne gode. Danskernes købekraft er ekstremt stærk og står økonomisk bundsolidt med milliarder af ophobede kroner på bankkontoen. Det vil bidrage til at løfte salget for de danske virksomheder og ikke mindst løfte en branche som hoteller og restauranter et stykke vej videre ud af coronakrisen, som især har været mørk her.

Relaterede artikler