Dansk eksport steg i februar

Eksporten har en rigtig fin start på året, men kan stå overfor en mere svær tid nu.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Industrien har højere forventninger til næste års investeringer

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at Danmark eksporterede for 139 mia. kr. i februar. Det er 1,4% mere i forhold til januar, når der tages højde for sæson. Eksporten er steget i både januar og februar i år.

Dansk eksport er kommet utrolig godt fra land i år. Det kommer i tillæg i forlængelse af at ekstremt flot 2021, så eksporten ligger på rekordhøje niveauer. Sammenligner vi eksporten i de to første måneder af 2022 med de samme måneder i 2021, er eksporten løftet med imponerende 24%.

Eksporten har en rigtig fin start på året, men kan stå overfor en mere svær tid nu. Efter Ruslands invasion af Ukraine er fremtiden blevet en hel del mere sløret, og eks­port­ud­sig­ter­ne er forringede. Selvom vores direkte samhandel med både Rusland og Ukraine er relativt begrænset, så vil krigen unægtelig påvirke Europas økonomi negativt. Omfanget er af endnu ukendt størrelse og ender det med at bide hårdt og dybt på europæisk økonomi, så vil det også på den danske eksport. Det er dog langt fra at være vores hovedscenarie, men et risikoscenarie der så absolut eksisterer.

Eksporten udgør en stor del af den danske økonomi, hvor mere end 50% af den danske eksport går til EU og beskæftiger mere end 450.000 danske jobs. Dansk eksport er traditionelt mindre konjunk­tur­føl­somt med stort fokus på medicin og vindmøller. Coronakrisen har vist, at vi med tydelighed ikke er helt afskærmede overfor ændringer i den globale økonomi.

Vareeksporten steg i februar med 0,7%, og ligger markant højere end for et år siden. I årets to første måneder har vareeksporten ligget 13% højere end sidste års begyndelse. Tje­ne­ste­eks­por­ten steg ligeledes i februar. Tjenester steg 2,3% og ligger i de første måneder af 2022 også her markant højere end sidste år med en stigning på hele 44%.

Relaterede artikler