Bilsalget sendt til tælling

Samtlige måneder i 2022 har budt på et enormt lavt antal af nyregistreringer.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
14.350 personbiler kørte over kantstenen hos bilforhandlerne i november

Nye tal fra De Danske Bilimportører viser, at der blev indregistreret 9.828 nye personbiler i juli. Det er 34% færre i forhold til måneden før. Normalt bliver der solgt og indregistreret få biler i juli, men selvom vi tager højde for sæson er der alligevel tale om et bilsalg i den klart lave ende. Sammenlignet med samme måned sidste år er bilsalget faldet med 27%. En ny bil tæller som solgt, når den er indregistreret, og ikke ved un­der­skri­vel­sen af købsaftalen.

Lige siden januar har bilsalget ligget meget lavt, og der er i år i alt indregistreret omkring 84.000 nye personbiler. Det er et fald på hele 24% i forhold til samme periode sidste år, hvor der blev indregistreret mere end 110.000 nye personbiler i samme periode.

Bilsalget er sendt totalt til tælling. Samtlige måneder i 2022 har budt på et enormt lavt antal af ny­re­gi­stre­rin­ger. Niveauet kan faktisk bedst sammenlignes med nedlukningerne under coronakrisen, og det er altså ret vildt. Pro­duk­tions­ud­for­drin­ger og le­ve­ran­ce­pro­ble­mer holder bilsalget i meget kort snår. Høj global efterspørgsel, brudte for­sy­nings­kæ­der er blevet yderligere forværret af Ruslands invasion af Ukraine. Det skaber mangel på vigtige reservedele til produktionen, og det rammer også bilsalget i Danmark. Der er ifølge De Danske Bilimportører dog meldinger om bedre tider forude for for­sy­nings­kæ­der, som kan løfte salget senere på året.

En sol­strå­le­hi­sto­rie er, at danskerne i mærkbart højere grad går mod elbiler. I 2022 er der foreløbig indregistreret mere en 14.000 nye elbiler. Det svarer i omegnen til, at 1 ud af 6 nysolgte biler i 2022 kører på el. Til Sammenligning var det omkring 1 ud af 13 i samme periode sidste år. Tilbage i 2020 var det alene 1 ud af 26 nyregistrerede personbiler, og i 2019 1 ud af 49. Det er en stærk fremgang i salget af elbiler.

De opladelige biltyper har fået et solidt greb mange af de bilsøgende danskere. Det ser vi klart og tydeligt i tallene. I tillæg spurgte vi før sommeren i samarbejde med Voxmeter danskerne om, hvad de ville købe, hvis de skulle købe bil i dag. Her ville næsten hver fjerde danske gå efter en elbil. Hertil ville næsten en ud af fem gå efter en plug-in hybridbil. Der er derfor lagt i kakkelovnen og alt mulig grund til at forvente, at fremgangen fortsætter for de opladelige biltyper.

Relaterede artikler