Beskæftigelsen slår ny rekord

Farten tager en hel del af, men det ændrer ikke ved, at beskæftigelsen er braget op i ny rekord.

Beskæftigelsen brager op i ny rekord

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at løn­mod­ta­ger­be­skæf­ti­gel­sen steg med 1.706 personer i oktober, når der tages højde for sæson. Det betyder, at der i dag er 2.971.000 lønmodtagere i arbejde i Danmark. Det er ny rekord. Siden starten af 2021 har der været massiv fremgang i beskæftigelsen og sammenlignet med før coronakrisen er der i dag 169.000 flere i arbejde i Danmark.

Beskæftigelsen er på en spektakulær rejse. Farten tager dog en hel del af, men det ændrer ikke ved, at beskæftigelsen er braget op i ny rekord trods modvind til økonomien. Det er vildt imponerende. Der er massevis af udfordringer for dansk økonomi med høj inflation, en elendig for­bru­ger­til­lid og høj økonomisk usikkerhed. Men beskæftigelsen viser stadig pæne takter.

Det er imponerende, at beskæftigelsen stiger i en tid, hvor modvind rammer den danske økonomi med fuld kraft. Inflationen har ramt det højeste i 40 år, som trækker købekraft ud af forbrugerne. Reallønnen er sendt ned med mere end 5% siden sidste år, og det ses tydeligt afspejlet i den lave for­bru­ger­til­lid. Det vil ramme pri­vat­for­bru­get, som står for næsten halvdelen af dansk økonomi. Samtidig er er­hverv­stil­li­den dalet, renterne er skudt i vejret og boligmarkedet er på mærkbar tilbagegang.

Vi forventer ikke, at beskæftigelsen kan fortsætte den flotte fremgang. Typisk reagerer ar­bejds­mar­ke­det med en forsinkelse, og dansk økonomi er allerede bremset op. Vi er desuden på vej ud af en tid, hvor manglen på arbejdskraft har været høj, og derfor er der fortsat visse grene af erhvervslivet, som stadig suger arbejdskraft til sig. Det vil ikke vare ved. Ser vi ind i 2023 forventer vi, at der ligger et fald og venter i beskæftigelsen.

Dagens tal dækker over oktober, som derfor allerede er en smule forældet. Et friskt billede fra jobmarkedet viser, at antallet af stil­lings­op­slag daler. I november faldt antallet for 9. måned i træk. Stil­lings­op­sla­ge­ne ligger stadig til den høje side, men retningen er klart nedadgående. Samtidig viser de nyeste ledighedstal, at flere meldte sig i ledighedskøen i november, som steg med 1.800 personer.

Relaterede artikler