Antallet af nyregistrerede personbiler stiger i maj

Det lave bilsalg er ikke et udtryk for mindre købelystne forbrugere.

Lisette Rosenbeck ChristensenSeniorøkonomlrch@al-bank.dk38 48 47 60
Antallet af nyregistrerede personbiler stiger i maj

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der blev solgt 13.644 nye personbiler i maj, når der tages højde for sæsonudsving. Det er 2.492 flere solgte biler end i april, men niveauet er stadig i den meget lave ende. Det skyldes forsinkelser med leverancerne af de nye biler, og en ny bil tæller først som solgt, når den er indregistreret, og ikke ved un­der­skri­vel­sen af købsaftalen.

Ser vi på de første fem måneder af 2022, så er der indregistreret i alt knap 60.000 nye personbiler. Det er en nedgang på hele 23% i forhold til samme periode sidste år, hvor der blev solgt knap 77.000 biler.

Landets bilforhandlere oplever i øjeblikket le­ve­ran­ce­pro­ble­mer, og det sætter sig klart og tydeligt i bilsalget. Ruslands invasion af Ukraine har forværret de for­sy­nings­kæ­de­pro­ble­mer, som bil­pro­duk­tio­nen globalt er ramt af. Det skaber mangel på vigtige reservedele til produktionen og betyder, at nogle fabrikker har været nødt til at lukke ned i nogle dage og udskyde leveringen af de nye biler. Le­ve­rings­ud­for­drin­ger vil også præge bilsalget i den kommende tid, men i mindre grad. I begyndelsen af juni kom de første meldinger om, at den globale mangel på delkomponenter til bilindustrien er begyndt at vise tegn på at aftage, i hvert fald for nu.

Det lave bilsalg er ikke et udtryk for mindre købelystne forbrugere. Tallene for bilsalget tegner i øjeblikket et klart billede af begrænset udbud af nye biler og ikke af manglende efterspørgsel efter at købe en ny bil.

De opladelige biler udgjorde 33,6% af de nye in­dre­gi­stre­rin­ger i maj, hvilket svarer til 4.590 biler. Det er fordelt på 17,5% hybrid-plug-in og 16,1% el. Det betyder, at andelen af de opladelige biltyper går op efter sidste måneds dyk til 30% og igen begynder at minde om de andele, vi så i sommeren sidste år. Vi forventer, at de opladelige biltyper vil fortsætte med at øge deres andel af det samlede bilsalg, hvor elbilen vil vinde frem på bekostning af hybridbilen.

Relaterede artikler