Oktober bød på højeste antal jobannoncer i næsten 14 år

dansk økonomi er spurtet ud af coronakrisen og altså stadig er i meget høj fart.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Oktober bød på højeste antal jobannoncer i næsten 14 år

Nye tal fra Jobindex viser, at der blev slået 32.600 nye jobannoncer op, når der tages højde for sæson. Det er det højeste siden slutningen af 2007. Tager vi ikke højde for sæson, og der på det rene antal jobannoncer, så blev der slået knap 33.000 nye jobannoncer op i oktober, hvilket også er med helt i toppen historisk set og det højeste for en oktober måned nogensinde.

Det er ganske imponerende, at det bare kan blive ved. Efterspørgslen efter arbejdskraft er tårnhøj, og der bliver måned efter måned slået månedsrekord i antallet af jobannoncer. Der er virkelig tryk, og de her tal er blot endnu et vidnesbyrd om, at dansk økonomi er spurtet ud af coronakrisen og altså stadig er i meget høj fart.

De nye tal for jobannoncer peger på, at beskæftigelsen fortsat vil stige. Og det kommer efter en helt enorm be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang, hvor der i løbet af de seneste syv måneder er kommet 107.500 flere personer i beskæftigelse i Danmark. Det betyder, at der i dag er 68.000 flere i beksæftigelse end før coronakrisen. Og vi forventer, at det tal kommer til at blive skruet endnu mere i vejret over den kommende tid med den fuldt ud intakte efterspørgsel efter arbejdskraft.

Den massive efterspørgsel efter arbejdskraft skyldes, at dansk økonomi er solid og bevæger sig i en rivende fart. Genåbningen gav en mærkbar ketchupeffekt, og det stærke økonomiske momentum ser ud til at fortsætte langt ind i efteråret. Vi har i lang tid været optimistiske på dansk økonomis vegne, trods en mørk tid med corona, og ser vi på BNP, forventer vi, at 2021 byder på den højeste vækst i 27 år med 4,4%.

Bagsiden af medaljen er, at en del virksomheder melder mangel om på arbejdskraft, hvilket helt naturligt sker i takt med, at antallet af ledige er faldet mærkbart. De seneste tal for ledigheden viser, at der knap 95.000 ledige i Danmark , hvilket er det laveste siden 2009. I byggeriet er andelen af virksomheder, som melder om mangel på arbejdskraft til 47% i oktober, hvor det var 2% i februar. I ser­vi­ce­er­hver­ve­ne er det 34% mod 12% i februar. I industrien er der tale om 38% af virksomhederne i forhold til 12% tidligere på året.

Relaterede artikler