Nedlukninger og afgiftsændringer sender bilsalget i bund

Januars ringe bilsalg kommer på et i forvejen dårligt 2020.

Skatterådet sænker populært kørselsfradrag i 2021

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der i januar blev solgt 9.750 biler, når man tager højde for normale sæsonudsving. Bilsalget var derved hele 57,5 procent lavere end samme tid sidste år. Det voldsomme fald skyldes blandt andet nedlukningen, der har gjort det svære at komme ud og prøvekøre en eventuel ny bil, og derved har skader salget. Dertil ændrede man i december bilafgifterne, hvilket betød at decembers bilsalg var kunstigt højt, da mange fremrykkede bilsalget.

Zoomer vi ind på de danske husholdninger, så købte hus­hold­nin­ger­ne 4754 biler i januar, hvilket er 67,3 procent færre end samme tid sidste år. Tilgangen af personbiler til erhvervene var 4995, hvilket er 40,7 procent lavere end samme tid sidste år.

Januars ringe bilsalg kommer på et i forvejen dårligt 2020, hvor bilsalget var det laveste i 6 år. Vi regner dog ikke med, at januars bilsalg vil blive repræsentativt for 2021 som helhed. I takt med vaccinerne bliver mere udbredte og vi forhåbentlig kan vende tilbage til en mere normal hverdag er det også vores forventning, at dansk økonomi vil få fart under fødderne, en fart der, også vil komme bilsalget til gode. Dertil har manglende for­brugs­mu­lig­he­der under coronakrisen og udbetalte feriepenge polstret danskernes tegnebøger, og vi forventer, at nogle af de opsparede midler ender hos bil­for­hand­ler­ne.

Elbilerne har potentiale til et godt år

I januar blev der solgt 576 elbiler, hvilket er lindt mindre end gennemsnittet for sidste år, men året har gode udsigter. I december kom der afklaring om de fremtidige afgifter på elbiler, og derved er der som udgangspunkt vished om de fremtidige afgifter de næste år. 2020 var i forvejen et godt år for elbiler hvor, der blev solgt 14.221, og salget var derved næsten 160 procent højere end i 2019. Der er potentiale for at de gode takter kan fortsætte. Der er dog stadig lang vej til, at elbiler bliver de mest udbredte. I 2020 udgjorde elbilerne lidt mere end 7 procent af det samlede bilsalg.

Relaterede artikler