Beskæftigelsen brager op i ny rekord

Vi forventer stadig, at endnu flere kommer i arbejde over de kommende måneder og år.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Beskæftigelsen brager op i ny rekord

Netop of­fent­lig­gjor­te tal fra Danmarks Statistik viser, at løn­mod­ta­ger­be­skæf­ti­gel­sen steg med knap 15.000 i august, når der tages højde for sæson. Det betyder, at beskæftigelsen i Danmark sætter ny rekord med godt 2.869.000 lønmodtagere. Beskæftigelsen er steget de seneste syv måneder i træk med samlet 107.500 personer. Høj­desprin­ge­ren i september var hos hoteller og restauranter med mere end 4.000 personer.

Beskæftigelsen brager op i ny rekord, som den bare fortsætter med at udbygge med meget flotte månedlige tal. Det er i tillæg vores klare forventning, at den ikke er færdig med at stige endnu. Det er helt vanvittigt, at der er kommet mere end 100.000 flere i arbejde alene siden janusr. Det er kort sagt imponerende, hvordan vi på rekordtid er spurtet ud af en mørk coronatid til glade dage med vældig fart på økonomien. Vi står aktuelt med et arbejdsmarked, hvor der er 68.000 flere i beskæftigelse end før coronakrisen i Danmark. Wow!

Vi forventer stadig, at endnu flere kommer i arbejde over de kommende måneder og år. Den nærmeste fremtid bliver ekstra interessante, da der vil forsvinde arbejdspladser i takt med, at corona bliver en mindre del af vores hverdag. Behovet for podere og smit­te­o­p­spo­re­re er dykket, og det vil påvirke be­skæf­ti­gel­ses­tal­le­ne i nedadgående retning. Samtidig udfordres kapaciteten i økonomien med den høje fremgang. Dog er økonomien så stærk, at vi stadig vil se en samlet fremgang i beskæftigelsen.

Meget friske tal for antallet af jobopslag, at efterspørgslen efter arbejdskraft er intakt. I september blev der slået mere end 35.000 stillinger op, hvilket er det højeste registeret for en september måned i statistikken, som går tilbage til 2004.

Den imponerende be­skæf­ti­gel­ses­frem­gang skyldes genåbningen og massiv ketchupeffekt i økonomien. Det er et momentum, som trækker spor helt ind i efteråret, hvor økonomien fortsat buldrer videre og øger behovet for arbejdskraft. Ser vi på BNP, så forventer vi, at 2021 byder på en vækst på 4,4%, hvilket vil være den højeste vækst i 27 år.

Vi må dog samtidig hæfte os ved, at manglen på arbejdskraft er en tiltagende udfordring for virksomhederne. I byggeriet melder 48% af virksomhederne om mangel på arbejdskraft til 48% i september. I februar var det blot 2%. I ser­vi­ce­er­hver­ve­ne lyder det på 33% af virksomhederne, hvor det i februar var 12%. De seneste tal fra industrien er, at 36% melder om mangel på arbejdskraft.

I begyndelsen af coronakrisen dykkede beskæftigelsen med 78.000 personer i krisens første tre måneder, men er sidenhen gået frem i 13 ud af 15 måneder med knap 146.000.

Relaterede artikler