Antallet af ledige stillinger brager op i ny rekord

Efterspørgslen efter arbejdskraft er eksploderet i halen af coronakrisen.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Køen af ledige blev lidt kortere i juni - giver dog kun falsk håb om vending

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at der var 53.500 ledige stillinger i 2. kvartal i den private sektor i Danmark, når der tages højde for sæson. Det er godt 14.000 flere end i 1. kvartal, hvor der i gennemsnit var 39.500 ledige stillinger. Det seneste kvartals stigning svarer til 36%.

Præcist et før ramte antallet af ledige stillinger bunden under coronakrisen med knap 25.000. Siden da har økonomien genfundet formen og sendt efterspørgslen efter arbejdskraft i vejret. Det betyder, at antallet af ledige stillinger på et år er steget med næsten 29.000, hvilket er mere end en fordobling og svarer til en stigning på 115%!

Efterspørgslen efter arbejdskraft er eksploderet i halen af coronakrisen, hvor økonomien har genfundet sit fodfæste i forbindelse med genåbningen. Antallet af ledige stillinger er mere end fordoblet på et år, og vi har ikke tidligere været vidne til, at der er så mange ledige stillinger. Så de her tal er rekordhøje og sprænger altså rammerne for, hvad statistikken tidligere har budt på. Det er glædeligt, at der er kommet så godt gang i dansk økonomi, som er braget ud af krisen. Bagsiden af medaljen er dog, at flere og flere virksomheder melder om mangel på arbejdskraft. Og dagens tal er bare ekstra kul på den historie.

De seneste tal viser, at andelen af virksomheder, som melder om mangel på arbejdskraft i byggeriet, steg til 43% fra 40% i august. Dermed stiger det for sjette måned i træk, og skruer vi tiden tilbage til begyndelsen af coronakrisen, var det blot 11% af virksomhederne indenfor byggeriet, hvor ar­bejds­krafts­man­gel var en pro­duk­tions­ud­for­dring. Ser vi på ser­vi­ce­virk­som­he­der­ne, så er det i dag 28%, som melder om mangel på arbejdskraft, mod 27% i juli. For godt et år siden lød det på 6%. De seneste tal fra industrien er, at 36% melder om mangel på arbejdskraft.

Dagens statistik om ledige stillinger byder alene på 2. kvartal, som allerede kan virke forældede. De giver dog et klokkeklart billede af et jobmarked, som er eksploderet i forbindelse med genåbningen og forsommeren. Hertil viser mere friske tal fra blandt andet Jobindsats, at den høje efterspørgsel efter arbejdskraft er fortsat gennem sommeren.

Relaterede artikler