5.872 meldte sig ledige 1. marts - flere end normalt men ikke anledning til bekymring

Med dagens tal er 180.029 personer tilmeldt ledighed.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Køen af ledige blev lidt kortere i juni - giver dog kun falsk håb om vending

Nye tal fra Be­skæf­ti­gel­ses­mi­ni­ste­ri­et viser, at 5.872 personer meldte sig ledige i går. Det er i sig selv et højt tal og det højeste antal le­dig­heds­til­mel­din­ger siden 1. februar. Det er dog helt som ventet, da der både er tale om et månedsskifte og et efterhånden obligatorisk mandagshop i le­dig­heds­til­mel­din­ger­ne. Til sammenligning har der gennem de foregående fem år været godt 4.600 le­dig­heds­til­mel­din­ger i gennemsnit 1. marts.

Med tanke på at dansk økonomi har været igennem de seneste måneder med delvis nedlukning, så stiller dagens tal med blot 1.000 flere le­dig­heds­til­mel­din­ger end normalt sig i min optik i et ganske beroligende lys. Det relativt høje tal bør derfor ikke give anledning til bekymring, da der typisk er en stor pukkel af le­dig­heds­til­mel­din­ger i forbindelse med månedsskifte som følge af vars­lings­pe­ri­o­der i forbindelse med afskedigelse.

Den nye nedlukning over vinteren har med al tydelighed ikke ført til en ny eksplosion i ledigheden. Det peger de seneste måneders le­dig­heds­til­mel­din­ger på, og det bekræftes blot af dagens tal, selvom de er i den lidt høje ende. Situationen er en helt anden end i foråret sidste år, og vi skal her tillægge, at vi på nuværende tidspunkt forhåbentligt er forbi det værste og nu kan se frem mod bedre tider og nye fald i ledigheden. Der står igen genåbning på menuen, hvilket vil skabe jobs over den kommende tid. Samtidig vil foråret og vac­ci­neud­rul­nin­gen få corona til yderligere at slippe grebet om økonomien. Jeg er meget fortrøst­nings­fuld set fra det sted, vi står i dag.

Gårsdagens le­dig­heds­til­mel­din­ger er i forlængelse af de foregående tre måneders le­dig­heds­til­mel­din­ger, hvor le­dig­heds­til­mel­din­ger­ne ikke har skilt sig negativt ud til trods for vin­ter­ned­luk­nin­gen. I februar meldte omkring 35.000 sig ledige mod 39.000 i gennemsnit de seneste fem år. I januar meldte omkring 50.000 sig ledige mod normalt 53.000, mens december bød på 36.000 mod normalt 35.000.

Med dagens tal er 180.029 personer tilmeldt ledighed. Det er rundt regnet 5.000 flere end i går. Vi kan dog først endeligt konkludere på månedsskiftet om et par dage, da afmeldinger til ledighed optræder med en dags forsinkelse. Derfor forventer jeg uden tvivl, at vi vil se et fald i antallet af ledige personer over de kommende dage. Jeg vil blive voldsomt overrasket, hvis vi kommer til at se et generelt og mærkbart løft i ledigheden nu.

Relaterede artikler