Stærke jobtal i februar - massivt drop venter i marts

Tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 22.251 nye stillinger op i februar.

Jeppe Juul BorreCheføkonomjjb@al-bank.dk38 48 47 61
Ledigheden står bomstille

Tal fra Jobindsats viser, at der blev slået 22.251 nye stillinger op i februar. Det er i den klart pæne ende, og jobmarkedet er således trådt ind i en ekstremt hård periode med usikkerhed fra Coronavirussen på en ganske solid baggrund med efterspørgsel efter arbejdskraft. Antallet af nyopslåede stillinger har svinget omkring de 20.000 om måneden siden 2017, som er det højeste niveau siden 2008.

De seneste jobtal viser et arbejdsmarked i fin form. Tallene er dog på alle måder forældet nu, men det sætter billede på, hvordan det så ud, inden vi for alvor gik ind i en tid, hvor Coronavirus vil sætte sit tydelige præg på økonomien. Når vi om en lille måneds tid får tallene for nyopslåede stillinger marts, så må vi forvente et massivt drop. Vi ser en god portion sandsynlighed for, at vi kan komme ned på niveauet ovenpå den finansielle krise - og formentlig endnu lavere. Med store dele af ar­bejds­mar­ke­det aktuelt sendt hjem vil produktionen falde over den kommende periode, mens der også vil komme et negativt stød til efterspørgslen. Derfor vil det i den kommende periode også være de færreste virksomheder, som kommer til at bruge marts måned på ligefrem at jagte ny arbejdskraft, hvilket vil sætte markante spor i et lavere antal jobopslag.

I 2010-2011 bundede antallet af nyopslåede stillinger sidst omkring 10.000 om måneden.

Regeringen har allerede indført en række initiativer, som skal hjælpe økonomien gennem en svær tid, herunder også at begrænse afskedigelser. Så sent som i går meldte man ud om en ny trepartsaftale, der har til sigte at give en hjælpende hånd til lønmodtagere, som har fare for at miste jobbet på grund af Cor­o­navirus­sens negative økonomiske effekter. Det giver virksomhederne bedre muligheder for se tiden an i en periode. hvilket er positivt for både den enkelte og økonomien i en svær tid. Det kommer til at reducere, om end ikke eliminere, omfanget af afskedigelser.

Begrænsningen af afskedigelser vil på den anden side så også reducere omfanget af nyansættelser, når vi kommer på den anden side af Cor­o­navirus­sens usikkerhed og hærgen, men vi forventer dog alligevel, at antallet af jobopslag efter en tid vil stige igen. Vi kommer ikke udenom, at Coronavirussen vil give et stød til økonomien, og der kan snildt være tale om, der bliver kappet 1%point af væksten i år. Vi forventer, at Danmark rammer recession i første halvår, mens økonomien og væksten kommer på fode igen i andet halvår.

Relaterede artikler