Ledigheden falder for femte måned i træk

Ledigheden er i dag markant højere end inden krisen.

Køen af ledige blev lidt kortere i juni - giver dog kun falsk håb om vending

Friske tal fra Danmarks Statistik viser, at der i oktober var 131.200 fuldtidsledige, hvilket er 3.600 lavere end måneden før. Det er nu femte måned i streg, at ledigheden falder, og samlet set er ledigheden faldet med 26.500. Det er bestemt glædeligt, at ledigheden falder, men sammenligner vi med før krisens indtræden er der knapt 28.000 flere ledige.

Det er en god nyhed, at ledighedskøen bliver kortere, da det bekræfter den fortsatte genopretning af økonomien. Desværre ved vi fra mere friske statistikker, at fremgangen på ar­bejds­mar­ke­det ser ud til at være gået i stå. Vi kommer altså ikke uden om, at noget af luften er gået ud af den økonomiske genopretning. Udbetalingen af feriepengene har ganske vist givet et boost til dansk økonomi, men pengene har længere vej til at finde frem til de mest pressede brancher.

Ledigheden er i dag markant højere end inden krisen, og dansk økonomi står i en meget skrøbelig tid, hvor vi endnu engang slås med smittebølger, både i ind- og udland. Det betyder også at dele af økonomien er underlagt restriktioner. Mange virksomheder befinder sig derfor i en ny virkelighed, og vil blive nød til at trimme virksomhedens størrelse til, og vi må derfor erkende, at vi ser det som mere sandsynligt at ledigheden vil stige fremfor falde den kommende tid.

Vi står i en afgørende tid, men der er heldigvis også lyspunkter. Udviklingen og udrulningen af vacciner ser ud til at følge de tidsplaner som vi forventede i starten af krisen, og derfor er der stadig udsigt til en kort krise. Dertil viser de nyeste tal fra jobindsats at virksomhederne fortsat efterspørger arbejdskraft, hvilket også bidrager til vores optimisme. Alt i alt tror vi på at denne krise vil være kortvarig, om end meget dyb.

Relaterede artikler