Danskernes bankindlån har kursen sat mod 1 billion kroner

Ved udgangen af januar stod der 954 mia. kr. på danskernes bankkonti.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
Danskernes bankindlån bugner: Satte 60 mia. kr. ind på bankbogen i 2019

Nye tal fra Nationalbanken viser, at hus­hold­nin­ger­ne ved udgangen af januar har 954 mia. kr. stående på en konto i banken. Vi nærmer os derfor 1 billion kr. i indestående på helt almindelige bankkonti – altså 1.000 milliarder kr. Det trecifrede milliardbeløb svarer til, at hver person over 18 år i gennemsnit har 205.000 kr. stående i banken. Godt nok er danskernes bankin­de­stå­en­de ca. 2 mia. kr. lavere end sidste måned. Det er dog ikke unormalt, at danskernes bankindlån falder lidt i januar måned. Tager vi højde for de normale sæsonudsving, steg danskernes bankin­de­stå­en­de faktisk med 3 mia. kr. i januar. 

Det stigende indlån blandt danskerne er langtfra noget nyt fænomen, og det kommer derfor ikke bag på os, at tendensen fortsætter. Det går godt i dansk økonomi, hvor rekordmange er i arbejde og reallønnen stiger. Hertil er udlånsvæksten også steget, som giver yderligere pengeskabelse, mens vi samtidig har været ekstraordinært glade for at spare op. Vi er derfor langtfra den forbrugsfest som kendetegnede det forrige opsving midt i 00´erne.

Vores råd er, at man har 2-3 gange sin månedsløn (efter skat) stående på kontoen til løbende forbrug og uforudsete begivenheder. Har man mere stående på sin bankkonto end det, og pengene ikke er øremærket til nært forestående forbrug, så bør man overveje om midlerne med fordel kan bruges på fx ekstraordinært afdrag på gæld, indskud på pension eller ener­giop­ti­me­ring af sin bolig. Har man de lange briller på, og har ri­si­ko­ap­pe­tit­ten til det, så kan man naturligvis også overveje investering.

Relaterede artikler