19 måneder i træk: Danskernes bankindlån slår atter rekord

Ved udgangen af november stod der 946 mia. kr. på danskernes bankkonti.

Brian Friis HelmerPrivatøkonombf@al-bank.dk38 48 45 55
19 måneder i træk: Danskernes bankindlån slår atter rekord

Nye tal fra Nationalbanken viser, at hus­hold­nin­ger­ne ved udgangen af november har 946 mia. kr. stående på en konto i banken, hvilket er 10 mia. kr. mere end i oktober. Det betyder, at danskernes indestående i banken vokser for 19. måned i træk, og derved igen slår sin egen rekord. Det svimlende milliardbeløb svarer til, at hver person over 18 år i gennemsnit har 209.000 kr. stående i banken.

Det stigende indlån blandt danskerne er langtfra noget nyt fænomen, og det kommer derfor ikke bag på os, at tendensen fortsætter. Det går godt i dansk økonomi, hvor rekordmange er i arbejde og reallønnen stiger. Hertil er udlånsvæksten også steget, som giver yderligere pengeskabelse, mens vi samtidig har været ekstraordinært glade for at spare op. Vi er derfor langtfra den forbrugsfest som kendetegnede det forrige opsving midt i 00´erne.

Vores råd er, at man har 2-3 gange sin månedsløn (efter skat) stående på kontoen til løbende forbrug og uforudsete begivenheder. Har man mere stående på sin bankkonto end det, og pengene ikke er øremærket til nært forestående forbrug, så bør man overveje om midlerne med fordel kan bruges på fx ekstraordinært afdrag på gæld, indskud på pension eller ener­giop­ti­me­ring af sin bolig. Har man de helt lange briller på, og har ri­si­ko­ap­pe­tit­ten til det, så kan man naturligvis også overveje investering i aktier.

Kan man ikke genkende sig selv i de 209.000 kr. på kontoen, så bliver tallet vel at mærke trukket op af få med ekstraordinært store indeståender. En analyse fra Danmarks Statistik viser, at 70 pct. af personer med penge i banken har mindre end 100.000 kr. stående på kontoen, men det tager ikke det faktum fra dagens tal, at danskerne har stadig mere stående på kontoen.

Relaterede artikler